Wiljam Valtonen sopimukseen Kissojen kanssa – nuori keskikenttäpelaaja ottaa mallia Zlatanista ja tähtää ulkomaille

Wiljam Valtonen on tehnyt Ilves-Kissojen kanssa kahden vuoden mittaisen pelaajasopimuksen, johon sisältyy myös kahden vuoden optio. 18-vuotias keskikenttäpelaaja siirtyi Kissoihin FC Hakasta, jonka lisäksi Valtonen on pelannut myös PS-44:ssä.

Kissojen puheenjohtaja Tuomas Karjanlahden mukaan Valtosen kanssa haluttiin tehdä sopimus, sillä seura haluaa auttaa nuoria tulevaisuuden huippupelaajia uran alkuvaiheessa. Karjanlahti kertoo, että pelaajan kanssa sovitaan yhdessä tavoitteet tämän uralle ja kehittymiselle. Kun pelaajalla on selvillä, mitä Kissat odottaa häneltä seurana ja mitä huipulle kehittyminen vaatii, on hänen helpompi tehdä päivittäin töitä tavoitteidensa eteen. Näin on tehty myös Valtosen kanssa, ja Kissat seuraa hänen kehitystään säännöllisesti. Isoin Valtosen kehityksen tarkistuspiste on Karjanlahden mukaan kauden 2022 loppupuolella.

– Olemme nähneet Wiljamilta hyvää kehitystä talven aikana ja uskomme, että hän kehittyy tulevaisuudessa Kissojen avainpelaajaksi. Nyt hänellä on kuitenkin vasta vähän kokemusta miesten peleistä, ja sitä hän tarvitsee tällä kaudella mielestämme eniten. Paljon on nuorella miehellä töitä edessä, mutta nyt hän voi rauhassa keskittyä kehittymiseen, ja hän saa seuralta kaiken mahdollisen tuen, Karjanlahti kuvailee Valtosta.

– Kissoissa on hyvä ilmapiiri ja minut otettiin hyvin vastaan, joten oli kiva tulla tänne. Minusta on kiva päästä mukaan tällaiseen pidemmän kaavan prosessiin ja seuraan, jolla on tavoitteet korkealla niin kuin minulla itsellänikin, Valtonen itse kertoo.

Luova ja monipuolinen pelaaja

Valtosen unelma ja tavoite on päästä pelaamaan ulkomaille. Hän pitää kuitenkin jalat maassa ja tiedostaa, että töitä on tehtävä ennen kuin haave voi toteutua. Tällä kaudella Valtonen pelaa ensimmäistä kertaa Kakkosessa. Aiemmin hän on saanut tuntumaa miesten peleihin Kolmosesta ja Suomen Cupista. Valtonen haluaakin nyt näyttää, että hän pystyy pelaamaan myös korkeammalla sarjatasolla ja antamaan kaikkensa joukkueen eteen.

Uusi sarjataso asettaa Valtoselle myös uusia haasteita. Miesten peleissä korostuu fyysisyys, ja Valtonen haluaakin kehittää sitä. Hän haluaa myös kehittyä havainnoinnissa ja saada lisää rauhaa pelaamiseensa. Vahvuuksikseen Valtonen mainitsee puolestaan monipuolisuuden ja luovuuden. Hän pystyy pelaamaan sekä keskikentän keskellä että laidalla ja osaa luoda tilanteita erilaisista paikoista. Valtosella on myös hyvä potkutekniikka ja hän on melko tasavahva molemmilla jaloilla.

Myös Kissojen pelaajavalmentaja Jean Fridolin Nganbe Nganbe allekirjoittaa Valtosen kuvauksen. Hän on seurannut Valtosen kehitystä vuodesta 2019, jolloin hän oli apuvalmentaja FC Hakan U20-joukkueessa.

– Wiljam on nuori, lahjakas pelaaja, jolla on positiivinen asenne ja joka on valmis tekemään paljon töitä. Hän voi muuttaa pelin parempaan suuntaan yksinkin. Hänen kehityksensä on vaikuttavaa, sillä sen voi nähdä jokaisissa harjoituksissa ja peleissä, Nganbe Nganbe kertoo.

Pienestä asti pallo jalassa

Valtonen valmistuu tänä keväänä lukiosta ja hakee opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi Tampereen ammattikorkeakouluun. Vapaa-ajallaan hän harrastaa laskettelua sekä musiikkia soittamalla pianoa ja lyömäsoittimia. Valtonen on myös pelannut jääkiekkoa sekä muita pallopelejä monipuolisesti.

Valtosen innostus jalkapalloon lähti perheestä. Vaari Veijo Valtonen pelasi aikanaan FC Hakassa ja Suomen maajoukkueessa, ja myös isä Jukka-Pekka “Veikka” Valtonen on tehnyt pitkän uran Valkeakoskella. 

– Aloitin Valkeakosken Nappulaliigassa viisivuotiaana, mutta pallo on ollut jalassa varmaan siitä asti, kun opin kävelemään, Valtonen nauraa.

Valtosella on siis useampikin jalkapalloilijaesikuva perheessä, mutta yksi lisää löytyy maailmalta. Hänen lempipelaajansa on Zlatan Ibrahimović, jonka pelaamisesta Valtonen pyrkii ottamaan vaikutteita, vaikka he pelaavatkin eri pelipaikoilla.

–  Zlatanin mentaliteetista voi ottaa jokainen mallia. Tykkään siitä, että hän on niin häikäilemätön.