Kissat niukkaan tappioon viihdyttävässä Pirkanmaan paikallisväännössä

Lyhyen matkan Valkeakoskelle tehnyt Ilves-Kissat haastoi tiistai-iltapäivänä Pirkanmaan paikalliskamppailussa Veikkausliigassa pelaavan FC Hakan ja oli jalkeilla melko vahvalla kokoonpanolla, huolimatta haastavasta kello 14 alkamisajasta. Ottelua isännöineet valkomustat olivat jalkeilla kokeellisella kokoonpanolla, jossa oli tavoitteena saada ottelukuntoa vähemmälle peliajalle jääneille pelaajille. Loput isäntien kokoonpanosta koostui Hakan A-junioripelaajista.

Ilves-Kissat aloitti ottelun rohkeasti ja uskalsi avata peliä rauhallisesti lyhyillä syötöillä ja purkaa Hakan prässiä hyvillä useamman pelaajan syöttökombinaatioilla. Noin viiden minuutin pelin jälkeen kuitenkin harhasyöttö omassa boksissa meinasi antaa Samuel Chidille mahdollisuuden avausmaaliin, mutta Kissat-vahti Sami Maja peitti Chidin viimeistely yrityksen nopealla vastaantulollaan.

Vieraiden peli parani avausjakson edetessä ja siitä palkinto tuli jo 13 minuutin kohdalla, kun entinen Haka-pelaaja Erkka Helminen katkaisi puolessa kentässä Hakan pallonhallinnan upealla prässipelaamisellaan. Helminen käytti pallon Toni Toijalalla, joka löysi juoksuaan jatkaneen Helmisen tyylikkäällä hidastetulla läpisyötöllä ja keskikenttäpelaajan viimeistely etunurkkaan oli kliininen.

Helminen jatkoi hyvää tekemistään ja löysi oikealta kaistalta tilaa löytäneen Mauro Severinon hyvän juoksun. Hakan maalilta terävän vastaantulon tehnyt Aatu Hakala torjui kuitenkin laiturin viimeistelyn.

Vajaata kymmentä minuuttia myöhemmin isännät tulivat kuitenkin tasoihin kulmapotkusta, kun Janne-Pekka Laineen pallo etualueelle meni pompun kautta massan läpi ja löysi rangaistuspilkun kohdalta Tino Purmeen, joka viimeisteli vakuuttavasti ensimmäisellä kosketuksellaan.

Kissoilla oli paikkansa palauttaa johtoasemansa, mutta vieraiden kannalta valitettavasti Haka otti tauolle johdon aivan puoliajan viimeisillä hetkillä. Haka sai keskikentällä hyvän pallonriiston kesken Kissojen oman hyökkäyksen ja valkopaidoille jäi tilaa mihin iskeä. Tilanne eteni nopeasti ja jopa viiden Haka-pelaajan voimin vieraiden boksiin ja lopulta toppari Kovaqin katkoyrityksen jälkeen irtopallo putosi tamperelaiselle Antto Hilskalle, joka laittoi isännät johtoon pukukoppeihin lähdettäessä.

Toisen puoliajan alussa Toijala oli ensin haastamassa ja laukomassa Hakan rangaistusalueella löydettyään tilaa isäntien linjan takaa, jonne murtavan syötön tarjoili Mika Ahonen. Tilanne päätyi Ahosen antamaan kulmapotkuun ja tämän keskitys kulman jatkotilanteessa putosi kärkipari Toijalalle, joka näki jo nimensä aamun lehdessä, mutta nopea laukaus pamahti keskelle ylärimaa.

Pian ottelu otti suurimman dramaattisimman käänteensä, kun 56 minuutin kohdalla Hakan Santeri Surkka kaatoi läpiajossa olleen Elias Kuuselan ja esti selvän maalipaikan juuri ennen rangaistusaluetta. Erotuomari Lassi Siukolalla ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin nostaa joulukortti ja lähettää Surkka suihkuun.

Ulosajoa seurasi useampi Kissojen erikoistilanne ja Severino oli jo ampaissut tuulettamaan lauottuaan upean volleylaukauksen kulmapotkun jälkeisestä purkupallosta. Severinon volley kuitenkin osui Hakan maalin sisätolppaan ja kimposi ulos maalista. Kovaqi pääsi myös heti perään puskemaan muutaman metrin etäisyydeltä, mutta suuntasi pallon hieman ohi maalin.

Kissat hallitsivat miesylivoimalla ja loivat tilanteita aivan ottelun lisäajalle asti. Iltapäivän isoimpana ihmeenä voidaan pitää, että lisämaaleja ei nähty muutoin äärimmäisen viihdyttävässä arki-iltapäivän paikallistaistossa ja ottelun voittolukemiksi jäi 2-1, vajaalla lähes 40 minuuttia pelanneelle Hakalle.

Päävalmentaja Giorgi Ositashvilin kommentit:

”Joukkue näytti tänään mitä ennen ottelua painoitinkin. Uskoimme itseemme ja pelasimme vahvalla asenteella hyvää vastustajaa vastaan. Mielestäni olimme kokonaisuudessaan ottelussa vahvempia. Loimme enemmän maalintekopaikkoja ja pelaajamme pelasivat korkealla itseluottamuksella. Haluan, että pelaajat uskovat voivansa pelata korkeammalla tasolla ja uskon, että he näyttivät tänään taitojaan. Vastustajan puolustuslinjan takana oli paljon tilaa, mutta välillä hukkasimme pallon liian helposti hyökkäyksiä käynnistäessä. Pallonhallinnassa voimme olla vielä rauhallisempia ja valita hetkemme hyökätä hieman paremmin. Meillä on vielä hyvät mahdollisuudet keskittyä parantamaan muutamaa asiaa seuraavan parin viikon aikana ennen kauden alkua.”

Kokoonpanot

Haka: 30 Hakala, 2 Mervelä, 7 Hilska, 9 Bosnjak, 10 Chidi, 11 Surkka, 15 Purme, 17 Laine, 20 Malundama, 21 Listo, 23 Salminen. (Vaihdossa: 22 Kohonen, 3 Leiri, 6 Vaara, 16 Laaksonen, 18 Karimi, 19 Santos, 24 Antinaho).

Ilves-Kissat: 22 Maja, 3 Al-Fatli, 4 Kovaqi, 5 Ihalainen, 7 Severino, 9 Ahonen, 10 Toijala, 11 Kuusela, 16 Helminen, 21 Ahola, 24 Jokinen. (Vaihdossa: 1 Karjanlahti, 8 Paukkeri, 17 Valtonen, 23 Jaakkola, 56 Ylinen).