Paikallispelistä epäonninen tappio

Ilves-Kissat pelasi keskiviikkona keskimmäisen kolmesta viikon sisään kalenteriinsa osuneesta Kakkosen ottelusta, kun joukkue vieraili omalla kotistadionillaan Tammelassa paikallisvastustaja TPV:n vieraana. Joukkueet tarjoilivat viihdearvonsa puolesta mukaansatempaavan ottelun, joka muistutti ajoittain hieman koripallo-ottelua, jossa molemmat joukkueet hyökkäsivät vuorollaan ja keskikenttä ylitettiin suoraviivaisesti.

Kotijoukkueen riveistä löytyi useita ex-Kissoja, kun avauskokoonpanossa nähtiin Antti Kujala ja Tomi Ylinen, penkin puolella puolestaan maalivahti Sami Maja ja Kissat-legenda Ville Puustinen.

Ottelun ensimmäinen parikymmentä minuuttia eteni tasaisissa merkeissä, kun kumpikin joukkue kamppaili intensiivisesti palloista ja pallonhallintajaksot jäivät suhteellisin lyhyiksi molemmilta. Noin 25 minuutin kohdalla kokomustassa vierasasussaan pelanneet Kissat olivat pariinkin otteeseen lähellä maalintekoa. Kissojen kauden ensimmäisessä paikallisottelussa Ilves/2:ta vastaan nähtiin jo vastaava taktiikka, jossa houkuteltiin vastustajaa nostamaan prässiään korkeammalle, jonka tapahtuessa etenemismalliksi valikoitui pitkät syötöt kohdepelaajalle, tai pallot puolustuslinjan selustaan.

Yksi edellä kuvaillun kaltainen pitkä syöttö tuotti TPV:lle ongelmia, kun Iltaf Danish pyrki selustaan pelattuun palloon kotijoukkueen maalivahtia ja alinta puolustajaa vastaan. Puolustuksen ja maalivahti Kalle Kohosen kommunikaatiokatkoksen johdosta pallo jäi Danishin jalkoihin, joka yritti n. 35 metristä nostoa tyhjänä ammottavaan maaliin, mutta punapaitainen puolustus oli päineen pallon tiellä. Paluupallo jäi georgialaistaituri Nika Sitchinavalle, joka yritti harhauttelemalla luoda tilaa laukaukselleen. Kotijoukkueen puolustus kuitenkin kesti vaaratilanteen ja purki paineen hetkellisesti.

Hetkeä myöhemmin kaksikko Danish&Sitchinava oli jälleen aiheuttamassa ongelmia vastustajan rangaistusalueelle, kun kaksikon yhteispeli tuotti Sitchinavalle mainion laukaisupaikan muutaman metrin päässä maalista, mutta kotijoukkueen puolustus heittäytyi uhrautuvasti pelivälineen tielle.

Kissojenkin rangaistusalueelle ehti tapahtua vielä ennen taukovihellystä, kun TPV-pelaajat ja kotiyleisö vaativat rangaistuspotkua Oleksandr Tolharenkon taklauksen jälkeen, mutta erotuomari levitti kätensä ja antoi pelin jatkua. Vain hetkeä ennen taukoa Kissojen maalilla jälleen torjunut Denys Kasperovych joutui esittämään upean jalkatorjunnan, kun TPV löysi vasemmalta boksiin murtautuneen hyökkääjän täysin vapaana, mutta viimeistely jäi ukrainalaisen jalkoihin.

Tauolle mentiin maalittomassa tilanteessa, mutta toinen jakso tarjoili paikallisotteluun saapuneen yleisön kaipaamaa viihdettä maalien muodossa. Kotijoukkue TPV aloitti jakson vahvasti ja viime kaudella Kissat-paidassa nähty Antti Kujala hankki rangaistuspotkun ajamalla pelivälineen kanssa boksiin, ja lopulta erotuomari Minka Vekkeli tuomitsi Andrii Barladymin kaataneen Kujalan sääntöjen vastaisesti. Nuori hyökkääjä otti rankkarivastuun itselleen ja sijoitti varmasti ohi väärään suuntaan aavistaneen Kasperovychin.

Kissat oli lähes välittömästi lähellä häikäisevää tasoitusmaalia, kun Akusti Jalasvaara otti pallon keskikentällä ja lähti ennakkoluulottomasti kuljetukseen, joka päättyi reilusta 20 metristä lähteeneeseen laukaukseen. Nuorukainen sai niin puhtaan osuman, että Kohosella tuskin olisi ollut mahdollisuuksia torjuntaa, jos veto ei olisi kiertänyt pallonmitan verran ohi tolpasta.

Vieraiden taistelu ja tasoituksen tavoittelu otti kuitenkin pian uuden taka-askeleen, kun TPV:n 56. minuutin kulmapotku tippui vaarallisesti yli Kasperovychin kohti takatolppaa ja maalin edustaa puolustanut Niki Patjas oli tilanteessa epäonnen soturina, puskettuaan pallon lähietäisyydeltä omaan verkkoon.

Patjas oli ensimmäinen vaihtokomennuksen saanut pelaaja, kun 69. minuutilla keskikenttäpelaajan tilalle tuli topparina operoiva Aamos Haapaniemi. Vaihdosta tulleen Haapaniemen paikka löytyikin pelajaavalmentaja Ihor Indutnyin vierestä puolustuslinjan keskustassa, kapteeni Tal Bittonin noustessa keskikentän ankkuriksi. Iltaf Danish nousi hetkellisesti hyökkäävämpään rooliin keskikentälle, mutta 77. minuutilla entisen TPV-pelaajan urakka päättyi Eetu Räisäsen tullessa kentälle.

Pelin virtaus alkoi toisen jakson edetessä kääntyä todella aaltoilevaksi, kun kummankin joukkueen linjojen välit kasvoivat ja molemmat hakivat paljon nopeita etenemisiä korkealla pelaavaa vastustajan linjaa vastaan. TPV:n illan kolmaus syntyi kuitenkin prässäämisen johdosta, kun punapaidat tukkivat Kissojen pelin avaamisen ja Kasperovychin avaus keskikentälle katkottiin helposti. Tilanteessa alimmiksi puolustajiksi jääneet Bitton ja Indutnyi yrittivät kaikkensa pitäkseen pallon ulkona omasta verkostaan, mutta lopulta peliväline kimpoili jälkimmäisenä mainitun blokkiyrityksen kautta tolpan juureen.

Aikaisemmin lähellä todellista euromaalia ollut Jalasvaara sai lopulta palkinnon rohkesta pelaamisestaan, kun laiturin Barladym löysi vasemmalta juoksun boksiin tehneen nuorukaisen ja tämän vasurin viimeistely suoraan ilmasta oli täsmällinen.

Kissat olivat vielä ottelun loppuminuuteilla lähellä nousta maalin päähän tasalukemista, kun kulmatilanteessa Indutnyi pääsi jatkamaan pallon tolpalta toiselle ja vapaaksi päässyt Leevi Leinonen pääsi puskemaan vain metrien etäisyydeltä, mutta hyökkäjän harmiksi pusku suuntautui väärälle puolelle tolppaa ja maalin sivuverkkoon.

Sen lähemmäksi Kissat ei enää lisäajankaan puolella päässyt ja kauden toinen paikallisottelu päättyi TPV:n 3-1 voittoon.

TPV – Kissat, 24.4.2024

Kokoonpano:

#1 Kasperovych (mv), #2 Tuunainen, #6 Sitchinava, #7 Tolharenko, #10 Barladym, #11 Indutnyi, #18 Bitton (C), #19 Jalasvaara, #21 Leinonen, #29 Patjas (77′ <-> #4 Haapaniemi) #89 Danish (77′ <-> #13 Räisänen).

Vaihdossa: #90 Harala (mv), #8 Lauoini, #9 Hjelm, #23 Moisio, #99 Madadov.

Kissat jatkaa kiireistä viikkoaan sunnuntaina pelattavalla kotiottelulla, kun raumalainen Pallo-Iirot vierailee Tammelassa. Liput otteluun ennakkoon, tai paikanpäältä lipunmyyntipisteeltä!

Kuvat: Matias Lahtinen