Paikallisottelusta voitto juhlayleisön edessä

Ilves-Kissat juhli lauantaina 90-vuotis syntymäpäiviään ja juhlaottelun vastustajana oli tilaisuuteen sopivasti paikallisvastustaja Ilves/2. Kaupin stadionilla juhlayleisön joukossa oli tärkeitä hahmoja ja toimijoita Kissojen seurahistorian kannalta, kun yleisössä oli pelaajia mm. ensimmäisellä naisten SM-sarja kaudella Ilves-Kissoja edustaneita pelaajia, sekä 1970-luvun miesten edustusjoukkueen pelaajia, jotka aikanaan edustivat Kissoja myös euro-kentillä.

Itse ottelu ei jättänyt juhlayleisöä kylmäksi ja kun sadepilvetkin pysyivät loitolla Kaupin ilmatilasta, niin voi lauantai-illan paikallisottelua kuvailla nautinnolliseksi. Ottelun alkoi tasaisissa merkeissä, kun paikallisvastustajat mittailivat toisiaan pelin eri vaiheissa. Hieman yllättäen pallonhallinta oli alkuun enimmäkseen kotijoukkueella ja vieraana pelannut Ilves ei pystynyt ottelun tempoa määräämään. Tilanteenvaihdoissa Ilves oli kuitenkin tutun vaarallinen ja parinkymmenen minuutin pelin jälkeen keltapaidat olivat jo saaneet muutamaan otteeseen purettua Kissojen prässin ja edettyä nopeasti kohti kotijoukkueen aluetta.

Vieraiden ottelun paras hyökkäys lähti avaavasta syötöstä keskikentälle ja nopean syöttökombinaation kautta Leo Kyllönen pääsi vapaaksi keskikentällä ja tempokuljetuksellaan vei pelin kohti Kissojen rangaistusaluetta, pakottaen kotijoukkueen puolustuksen epätasapainoon ja Kyllönen löysi laadukkaalla läpisyötöllään Badreddine Busharan juoksun linjan taakse ja Bushara ohitti vastaan tulleen Joni Miettisen kylmänviileästi ja siirsi pallon verkkoon.

Juha ’Puju’ Jokinen pysäytti keltaisten hyökkäyksen, keltaisen kortin arvoisesti

Vieraiden johto ei kuitenkaan kestänyt vartinkaan verran, kun Kissat tulivat tasoihin kulmapotkun kakkosvaiheesta. Erkka Helmisen antama kulma oli palautunut hänelle vasemmalla laidalla Milad Zanidpourin avustuksella, ja Kissojen kauden pelaajaksi viime kaudelta valittu Helminen toimitti pallon uudestaan Ilveksen boksiin. Pallo tippui yli keltapaitojen ja suoraan Gerald Benin jalkaan, ja yhdysvaltalaishyökkääjä ei erehtynyt paikassaan ja siirsi pallon ohi Ilves-vahti Eetu Huuhtasen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Huuhtanen joutui toista kertaa tällä viikolla henkisesti kaivautumaan maanrakoon, kun lyhyen maalipotkun jälkeen pallo palautui maalivahdin jalkaan, mutta Huuhtanen ei ollut tietoinen Benin läsnäolosta boksin sisällä ja Kissojen kauden toistaiseksi tehokkain pelaaja riisti pallon ja antoi samalla maalisyötön Zanidpourille, joka kiersi vielä Huuhtasen ja lähetti itsensä kohti kulmalippua tuulettamaan juhlayleisön eteen.

Vieraiden pallollinen pelaaminen ei ollut aivan parhaalla tasollaan missään vaiheessa ottelua ja toisella jaksolla Ilveksen jahdatessa tasoitusta alkoi Kissat saada pallonriistoja, joita seurannut pallollinen tekeminen oli mainiota. 66. minuutin kohdalla syötönkatkon jälkeen alkoi mainio tilanteenvaihto-hyökkäys, kun Helminen ja lukuisia kertoja mainiosti pallo suojannut, ja hyökkäyksiä käynnistänyt, Ben oli lähellä illan toista maalisyöttöään pelattuaan Toni Paukkerin nokikkain Huuhtasen kanssa, mutta jälkimmäinen teki tilanteessa erinomaisen jalkatorjunnan. Irtopallo tippui Zanidpourille ja tämän laukaus puoli-volleysta vielä torjuttiin Ilveksen maaliviivalla Elias Vallin puskulla, mutta kolmas yritys samassa tilanteessa oli tarpeeksi, kun Paukkeri pääsi nyökkäämään pallon tyhjään maaliin.

Loput ottelusta eteni pitkälti samoissa merkeissä, kun Ilves jahtasi ottelua, Kissat puolusti tunnollisesti ja käytti palloa järkevästi. Miettisen maalilla ei järin vaarallisia tilanteita nähty ja kotijoukkue klaarasi voiton tyylikkäästi juhlayleisön riemuksi.

Jo ennen ottelua Aamulehden haastattelussa Ville Puustinen kertoi, että puolustuslinja on tänään tilkitty tukkoon, kun mies itse oli avauskokoonpanossa ja kokeneen puolustajan sanat voidaan jälkeenpäin todeta paikkansa pitäneiksi.

Puustinen, yhdessä topparipari Juha Jokisen ja mm. puolustavana keskikenttänä pelanneen Kissat-kapteeni Juho Ihalaisen kanssa, oli kotijoukkueen takalinjoilla lähes virheetön. Joukkueen alimmat lukot olivat ratkaisevassa roolissa, niin joukkueen johtamisessa kuin tärkeissä puolustuspään peliteioissa, sekä rauhallisessa pallollisessa tekemisessä. Puustinen oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueen tekemiseen ja voittoon paikallisvastustajasta:

– Kymmenen vuotta olen Tampereella pelannut, ja nyt ensimmäinen paikallispelivoitto liiton sarjoissa, niin tuntuu se hyvältä! Puolustuksessa oli tänään helppo pelata, kun esimerkiksi Kante (Juho Ihalainen) peittää niin laadukkaasti syöttölinjoja linjan edessä, niin on helppo pelata hyvin ja joukkuekavereista ei voi tänään valittaa!

– Meidän maalit tuli lähinnä yksilösuorituksista ja kaverin virheistä, mutta puolustus yhtä tilannetta lukuunottamatta piti hyvin. Harjoituskausi ja alun sarjaohjelma oli haatava, mutta eiköhän tästä jatkossa vauhti vain kiihdy.

Kissojen kokoonpano Ilves/2 vastaan:

Miettinen, Sainio, Puustinen, Jokinen, Ahola (77min <-> Kujala), Ihalainen, Helminen, Zanidpour (86min <-> Kuusela), Antinaho, Ben, Paukkeri (82min <-> Jaakkola).

Vaihdossa: Järvinen, Jaakkola, Kujala, Kuusela, Valtonen.