Kissat varmistivat nousukarsintapaikan Ykköseen!

Jälleen kerran nähtiin aikamoinen jännitysnäytelmä Kaupissa, kun Kissat olivat tappioasemassa kahdesti ja nousivat voittoon vasta ottelun 86. minuutilla Antti Kujalan viimeistelemällä rangaistuspotkulla. Voitto tarkoitti sitä, että Kissat nousivat sarjassa kolmannelle sijalle ja ovat varmuudella viiden joukossa. Sijat 2-5 mahtuvat viiden pisteen sisään, ja Kissat voivatkin yhä sijoittua sarjassa toiseksi tai viidenneksi.

Ilves-Kissat  - Ilves/2 3-2
Kissat käänsivät kuin käänsivätkin ottelun itselleen ja sekös ”Puustis Villeä” hymyilyttää. Kuva: Matias Lahtinen

Kissat olivat suhteellisen vahvoja läpi ensimmäisen jakson, mutta maalit jäivät uupumaan. Kotijoukkue sai useita kulmapotkuja ja Toni Toijalan pitkät sivurajaheitot toivat myös vaarallista uhkaa Ilveksen maalille. Puoliajan paras paikka siunaantui Ville Puustiselle, joka pääsi puskemaan takatolpalta Gerald Benin jatkosta, mutta tämän Ilveksen maalivahti Lucas Väyrynen pystyi torjumaan ja pelastamaan kotikentällään pelanneet vierailijat takaiskulta. Kissat pääsivät muutamaan otteeseen vaarallisesti lähelle Ilveksen boksia, mutta tällä kertaa vapauttavat syötöt eivät löytäneet perille, tai Ilveksen puolustus sai blokattua laukaukset.

Kissat aiheuttivat ongelmia erikoistilanteilla
Kissat aiheuttivat ongelmia erikoistilanteilla Kuva: Matias Lahtinen

Myös vierailijoilla oli hieman samoja ongelmia syöttöjen laadun kanssa, kun nopeisiin vastahyökkäyksiin pyrkineet vikkelät Ilvesnuorukaiset eivät saaneet aihioitaan toteutettua, vaan pystysyötöt päätyivät kerta toisensa jälkeen Kissojen maalivahti Roope Järviselle. Ja mikäli juokuskilpaan jouduttiin, oli Kissojen puolustuksen Ardian Kovaqi, kuten niin monessa kauden aiemmassakin nopeuskisassa, jälleen ohittamaton.

Liekö Kaupin pukusuojien lämpö puoliajalla, vai mikä lie nukuttaneen Kissat hetkellisesti toisen puoliajan alkuun. Vierailijoiden Justus Ojanen ajoitti juoksunsa hyvin ja vältti Kissojen paitsioansan päästen läpiajoon. Ojanen ohitti maalivahti Järvisen varmalla viimeistelyllä ja toinen puoliaika alkoi huonoimmalla mahdollisella tavalla Ilveksen siirtyessä 0-1 johtoon.

Ilves/2 johto-osuma
Justus Ojanen vie Ilves/2:n 0-1 johtoon heti toisen puoliajan alussa. Kuva: Matias Lahtinen

Kissat kuitenkin kuittasivat pelin nopeasi tasoihin. Keskikentän maestro Erkka Helminen sai harjoitella ottelussa erikoistilanteiden antamista ihan tosissaan ja tämä ottelun 47. minuutilla keskialueelta lähtenyt sivuvapaapotku tasoitti ottelun lukemiin 1-1. Kierteinen pallo löysi Ville Puustisen pään, joka taiteili pallon selkä maaliin päin Ilveksen verkkoon. Maali oli ottelussa topparina pelanneelle Puustiselle kauden neljäs ja miehen 18. Kakkosessa. Puustisen huippukausi Kakkosessa oli kausi 2014, jolloin mies teki yhdeksän maalia. Yhdeksään maaliin Puustinen ylsi myös Kolmosessa kaudella 2019.

Ville Puustinen taiteilee Kissat tasoihin. Kuva: Matias Lahtinen

Hieman sekavan vaiheen jälkeen Kissat saivat pelin takaisin kontrolliin, vaikkakaan vaarallisia maalipaikkoja ei varsinaisesti nähty. Hyvän jakson katkaisi kuitenkin 60. minuutilla tapahtunut virhe Kissapuolustuksessa, josta Ilveksen Oskari Paavola sai viimeistellä pallon käytännössä tyhjään maaliin.

Maalin jälkeen Kissat hakivat uutta virtaa hyökkäyspelaamiseensa, kun 68. minuutilla kentältä poistui Gerald Ben ja hänen tilalleen tuli armeijan kertausharjoituksissa uusia hyökkäyskuvioita opettelemassa ollut Niklas Lindholm. 78. minuutilla puolustaja Konsta Mervelän korvasi hyökkääjä Nuutti Mustalahti ja Kissat hakivat vimmatusti tasoitusta näillä uusilla aseilla. Etenkin Lindholmille käynti toisessa ympäristössä näytti tehneen hyvää, kun mies esitti selvästi kauden parastaan ja käytti Ilveksen puolustajia välillä pujottelukeppeinä hänelle ominaiseen tyyliin.

Ottelun 79. minuutilla Lindholm kuljetti pallon ylös oikealta laidalta, jatkoi keskelle ja pelasi pallon kapteeni Toni Paukkerille, jonka tulinen laukaus noin kahdestakympistä suuntautui päin Ilveksen maalivahtia, joka sai pallon torjuttua. Pallo ajautui kuitenkin uudelleen Paukkerille, joka päätti samasta paikasta laittaa tällä kertaa sellaisen laukauksen, että tasoituksesta ei jää epäselvyyttä. Hevosenpotku etukulmasta yläriman kautta maaliin ja Kissat tasoihin. Paljon eri pelipaikoilla tällä kaudella tuuraamaan joutunut monitoimimies kiitti vastuusta yläalueella ja kihautti yhden kauden upeimmista osumista juuri oikeaan paikkaan.

Toni Toijala
Toni Toijala oli Ilves-puolustukselle vaikeasti pideltävä. Kuva: Matias Lahtinen

Yritteliäs ja aktiivisesti peliin osallistunut Toni Toijala oli jo kerran aiemmin kaadettu rangaistusalueella hieman kyseenalaisesti, mutta kun ottelun 85. minuutilla mies kaadettiin päätyrajan läheisyydessä toistamiseen, ei ottelun erotuomari Notash Pourialla ollut muuta vaihtoehtoa kuin viedä pallo pisteelle. Milad Zanidpourin poissaollessa Antti Kujala asteli laukomaan ja vei Kissat varmasti 3-2 johtoon. 19-vuotiaalle Kujalalle kauden kuudes maali, joka sivuaa miehen viime kauden saldoa Kakkosessa.

Antti Kujala ja kauden kuudes maali
Antti Kujala pisti pallon pisteeltä sisään ja siirsi Kissat 3-2 johtoon. Kuva: Matias Lahtinen

Kissat kestivät muutamat Ilveksen erikoistilanteet ottelun lopulla suhteellisen helposti ja näin joukkue otti tärkeät kolme pistettä ja varmisti paikkansa nousukarsinnassa Ykköseen. Kissat voivat sijoittua runkosarjassa yhä sijoille 2-5 ja tilanne elää varmasti ensi viikon lauantain viimeiseen otteluun asti. Kerrataan seuraavassa vielä Kaupissakin paljon keskustelua yleisön keskuudessa herättänyt nousukarsintasysteemi, joka on kieltämättä suuresta sarjauudistuksesta johtuen hieman monimutkainen.

Sarjan voittaja nousee varmasti Ykköseen ja karsii Ykkösliigaan. Kolmen Kakkosen lohkon (A,B ja C) paras toiseksi sijoittunut pääsee myös karsimaan ykkösliigaan ja varmistaa paikkansa Ykköseen. Toiseksi paras kakkonen nousee myös Ykköseen varmasti, mutta kaikki muut lohkojen 2-5 sijoille sijoittuneet joukkueet karsivat noususta Ykköseen.

Kauden kolmanneksi paras 2. sijoittunut joukkue, sekä lohkoissaan sijoille 3., 4., ja 5. sijoittuneet joukkueet (yhteensä 10 joukkuetta) pelaavat kaksiosaiset finaalit, noususta uuteen Ykköseen kaudelle 2024. Näiden finaaleiden hävinneet joukkueet jatkavat Kakkosessa kaudella 2024.

Uuden Ykkösen karsinnan finaaliotteluparit muodostetaan seuraavassa järjestyksessä, ja kussakin otteluparissa ensimmäinen kotiottelu pelataan sarjojen vertailussa heikommin menestyneen kotikentällä: