Kissat ulos Cupista sekavien vaiheiden jälkeen

Kissojen Suomen Cup -taival alkoi sarjan kolmannelta kierrokselta ja päättyi ennen kuin ehti tosissaan päästä edes käyntiin. Ottelusta jäi vierailijoille hyvin karvas maku, kun hyvin toisella puoliajalla otteluun mukaan päässyt Kissat lamaannutettiin täysin henkisesti erotuomari Vili Lehtovaaran, ja epäurheilijamaisen tempun tehneen vierailijoiden tähtihyökkääjä Firminon toimesta. Jazzin 3-2 maali syntyi täysin käsittämättömin perustein Ville Puustisen oppikirjamaisen liukutaklauksen johdosta tuomitusta rangaistuspotkusta ja 4-2 maali puolestaan syntyi vastoin kaikkia jalkapallon reilun pelin sääntöjä, kun kotijoukkue nappasi pallon loukkaantuneelta Puustiselta ja pelasi Firminon läpiajoon, josta mies ei tietenkään erehtynyt.

Tuulisella ja sateisella Porin Herralahden tekonurmella vastatuuleen ensimmäisen puoliajan pelanneet Kissat eivät oikein päässeet otteluun mukaan ja kotijoukkue tekikin ensimmäisen maalin 19. peliminuutin jälkeen. Vieraiden tähtihyökkääjä Firmino pääsi karkuun Kissojen puolustuslinjan oikeasta laidasta ja pisti pallon varmasti ohi vastaantulleen Joni Miettisen. Puoliajalle mentiin lukemissa 1-0, eikä oikein kumpikaan joukkue tainnut saada kolmea syöttöä enempää omalle joukkueelle. Pallo tuntui pomppivan kentällä aikalailla ja kova tuuli ja sade asettivat omat haasteensa molempien joukkueiden pelaajille. Kissojen paras paikka siunaantui 33. minuutilla, kun Toni Toijalan kääntö päädystä takaviistoon löysi Milad Zanidpourin loistavalta sektorilta n. 15 metristä, josta mies asetteli pallon vielä Paukkerille, Paukkerin laukauksen kuitenkin suuntauduttua kolmanteen kerrokseen.

Toiselle puoliajalle valmennusjohto vaihtoi laitapuolustajat Elias Kuuselan ja Juho Ihalaisen Antti Kujalaan ja Erkka Helmiseen, Jean Fridolin Nganbe Nganben siirtyessä vasemmaksi puolustajaksi Kuuselan tilalle, Kujalan tullessa oikealle puolustajaksi ja Helmisen siirryttyä tuttuun paikkaan keskikentän sydämeen Nganbe Nganben paikalle. Vaihdot piristivät selvästi Kissojen peliä ja varsinkin Kujala toi uutta vaihdetta Kissojen laitapelaamiseen. Kissat tasoittivatkin ottelun 50. minuutilla, kun Toni Paukkeri ajoitti hienosti pystyjuoksun, Zanidpour sai jalan vapaaksi ja vapautti Paukkerin läpiajoon, josta mies viimeisteli kylmän viileästi Kissat tasoihin. Kissat saivat painettua peliä Jazzin päähän ja myötätuulesta oli selvästi hyötyä. Edes 61. minuutilla Jazzin tekemä 2-1 johtomaali ei huolta herättänyt, sillä Kissat kuittasivat sen nopeasti ja näyttivät nälkäisiltä voittamaan ottelun. Vain pari minuuttia Jazzin johto-osumasta, Kissat pelasivat hienon kombinaation Benin, Toijalan ja Zanidpourin kesken, mistä Milad pääsi laukomaan tulisen laukauksen noin 15 metristä ohi Jazzin maalivahti Rasmus Simulan. Kissoillahan on tapana pari maalia vieraille antaa ottelun viihdearvon takaamiseksi, joten oletettavaa oli että kun Kissat olivat vauhtiin päässeet, niin lukemat kääntyisivät vieraille suopeaksi ottelun edetessä.

Ottelun 71. minuutilla kuitenkin erotuomari Vili Lehtovaara päätti jostain käsittämättömästä syystä pistää pillin suuhun Ville Puustisen rangaistusalueen rajalla liukutaklauksella suorittaman pallonriiston myötä. Tästä tilanteesta tuomitusta rangaistuspotkusta EinoIivari pitkälä toimitti pallon verkkoon ja kotijoukkue johti lukemin 3-2. Maalin myötä Kissat vaihtoivat kentälle Granit Shalan ja Nuutti Mustalahden tuomaan terävyyttä Kissojen hyökkäykseen. Tämä kiri kuitenkin loppui alkuunsa, kun 80. minuutilla Ville Puustinen loukkasi itseään ollessaan pallossa keskialueella. Mies nosti käden loukkaantumisen merkiksi ja lopetti pelaamisen, kuten tekivät kaikki muutkin, paitsi Jazzin numero 17, joka nappasi pallon ja syötti vieressä olevalle porilaiselle, joka lähetti Firminon pystyjuoksuun ohi hölmistyneen Kissapuolustuksen. Oudon tilanteesta teki vielä kaiken lisäksi sekin, että porilaisilla ei kokoonpanossa ollut pelaajaa numerolla 17, mutta kentälle hän oli tiensä löytänyt.

Tätä tilannetta ei tietenkään kukaan Kissoista sulattanut, ja Jean Fridolin Nganbe Nganbe ottikin itselleen suunsoitosta toisen keltaisen ja lensi punaisella pihalle. Tilannetta hämmensi entisestään se, että vaikka vieraiden apuvalmentaja Aleksandr ”Boris” Kokko karjui omilleen, että antaa Kissojen tehdä maalin ja Kissojen päävalmentaja Mikko Innanen karjui puolestaan omilleen, että käykää tekemässä maali, eivät pelaajat käskyjä saaneet toteutettua. Kun aloituspotkussa ei päästy yhteisymmärrykseen siitä, voivatko Kissat tehdä vapaasti maalin Jazzin verkkoon, jolla tapahtunut vääryys olisi voitu sivuuttaa olankohautuksella, pelattiin ottelu loppuun lukemissa 4-2, Kissojen pystymättä vajaalla juuri minkäänlaista kiriä pienestä yrityksestä huolimatta suorittamaan.

Cup-juna jäi tällä kertaa siis lähtölaituriin, mutta Kissat pääsevät jatkamaan pistejahtia Kakkosessa jo viikon päästä, kun vierasottelussa 6.5. joukkue matkaa Paraisille Ykkösestä pudonneen ja kaudella 2021 sarjan voittaneen PIF:n vieraaksi. Seuraava kotiottelu pelataan perjantaina 12.5. klo 19.00, kun Kauppiin vieraaksi saapuu sarjanousija SexyPöxyt. SexyPöxyissä pelaa mielenkiintoisia nimiä, kun kokoonpanosta löytyy TV-studioistakin tutut entinen maajoukkuepelaaja Markus Halsti ja Youtubesta maailmanmaineeseen noussut maalivahti Lassi Hurskainen. Löytyypä kokoonpanoluettelosta takavuosien huippupelajaa Erfan Zenelikin, joten tuossa ottelussa on vierailijoilla varmasti mielenkiintoinen kokoonpano jalkeilla.

FC Jazz – Ilves-Kissat 4-2 (1-0)
1. Joni Miettinen, 2. Jean Fridolin Nganbe Nganbe (Ulosajo 83.min), 4. Ardian Kovaqi (v), 5. Juho Ihalainen (45′, 16. Erkka Helminen), 7. Milad Zanidpour (v), 9. Gerald Ben, 10. Toni Toijala, 11. Elias Kuusela (45′, 14. Antti Kujala), 25. Paavo Näykki (76′, 22. Granit Shala), 8. Toni Paukkeri ( 71′, 26. Nuutti Mustalahti), 13. Ville Puustinen (v) (84′, Niklas Lindholm),