Kissat jäi pisteittä kotiavauksessa – Hattutemppu toi PIFille voiton

Ilves-Kissat kärsi ensimmäisessä Kakkosen kotiottelussaan tappion, kun vierasjoukkue Pargas Idrottsförening vei pisteet mukanaan. Jännitystä ja tapahtumia ei pelistä puuttunut, sillä Kissat sai peräti kaksi rangaistuspotkua ja maalejakin nähtiin viisi, kun loppulukemat olivat PIFin eduksi 2–3. Ottelu pelattiin Kaupissa aurinkoisena kesäiltana, ja sitä olikin saapunut seuraamaan paikan päälle arviolta vajaa 200 katsojaa.

Kissat pahoittelee ottelua paikan päällä seuranneille ottelutapahtuman järjestämisessä olleita haasteita. Ottelutapahtumavastaava Iida Virtanen kertoo, että aluksi tekniikan kanssa oli ongelmia, sillä käytössä olevat laitteet olivat kaikille uusia. Virtasen mukaan ensimmäinen kotiottelu meni myös hieman tunnustellen sitä, mikä toimii ja mikä ei ja paljon mitäkin tarvitsee.

– Tekniikka oli meille isoin kompastuskivi, ja muutenkin oli hieman hakemista monessa asiassa. Hot dogit tuntuivat olevan hittituote ja loppuivat kesken, joten ensi kerralla varaudumme myös isommalla määrällä niitä. Pahoittelut niille, joilta hodari jäi tällä kertaa saamatta. Haasteista huolimatta katsojat tuntuivat kuitenkin viihtyvän ja nauttivan aurinkoisesta ottelutapahtumasta. Virheistään oppii, ja ensi kerralla kaikki sujuu varmasti paremmin, Virtanen lupaa ja toivottaa kaikki tervetulleiksi seuraavaan kotiotteluun 19.6. klo 16.00.

Kotiavaus alkoi tunnustelevasti, ja ensimmäiset minuutit pallo kiersi molempien joukkueiden välillä. Ensimmäinen maalintekoyritys nähtiin neljännellä minuutilla, kun Kissojen Frido-lempinimeä kantava Jean Fridolin Nganbe Nganbe laukoi pallon reilusta 16 metristä yli Arnold Uschanovin vartioiman maalin. Myös PIF loi ensimmäisten minuuttien aikana joitakin hyökkäyksiä ja tuli pari kertaa vaarallisen näköisesti vasemmalta laidalta, mutta lopulta yritykset kuihtuivat kokoon ennen aikojaan.

Tunnustelevan alun jälkeen jo ottelun seitsemännellä minuutilla alkoi tapahtua. Kissat menetti pallon vastustajan kenttäpuoliskolla, ja PIF pääsi vastahyökkäykseen oikealta laidalta. Elias Untamala syötti maalin eteen Gezim Vocalle, joka laittoi pallon sisään ohi Kissa-vahti Sami Majan, vaikka tämä saikin näppejään hieman väliin. Kotijoukkueen tasoitusta ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kauan, sillä pari minuuttia myöhemmin myös Kissat onnistui maalinteossa. Ardian Kovaqi antoi upean pitkän pystysyötön Toni Toijalalle, joka syötti boksissa pallon Fridolle ohi Uschanovin. Frido sai sijoittaa pallon tyhjään maaliin, ja ottelua jatkettiin tasatilanteessa.

Maalin jälkeen Kissat sai aikaan joitakin tilanteita, mutta maalintekopaikkoja ei juuri nähty. Reilu vartin pelin jälkeen tilaisuus maalintekoon tuli kotijoukkueen ja samalla koko ottelun ensimmäisen kulmapotkun myötä, mutta Kissat ei saanut kunnollista tilannetta aikaiseksi. Kissojen maalin jälkeen ottelu jatkui kuitenkin suurimmaksi osaksi vierasjoukkueen hallintana, ja välillä se piti palloa useamman minuutin putkeen. PIF pääsikin yrittämään maalintekoa niin kulmapotkusta, pitkistä läpisyötöistä kuin laukauksistakin, mutta yritykset eivät suuntautuneet kohti maalia. PIFin pallonhallintajakson aikana jaettiin myös ottelun ensimmäinen varoitus, kun Juho Ihalainen rikkoi vastustajan hyökkääjää. Vierasjoukkue sai tilanteesta vapaapotkun oikealta noin 20 metristä, mutta laukaus jäi onnettomaksi ja Kissojen muuri hoiti tilanteen.

Puolen tunnin pelin kohdalla tapahtui myös kentän toisessa päässä, kun Toijalaa rikottiin PIFin rangaistusalueella ja Kissat sai rangaistuspotkun. Toijala asettui itse pallon taakse ja laukoi kohti vasenta kulmaa. Laukaus suuntautui kuitenkin liian keskelle, ja Uschanov torjui pallon ylärimaan, josta se kimposi PIF-vahdin syliin. Rangaistuspotkun jälkeen peli jatkui jälleen vierasjoukkueen hallintana, vaikka erinomaisia maalintekopaikkoja se ei saanut luotua ennen ensimmäisen puoliajan viimeisiä minuutteja. 41. minuutilla Voca sai rajaheiton haltuunsa boksissa, kääntyi ja laukoi komean laukauksen aivan takakulmaan ohi Majan. Näin PIF otti jälleen johdon toisen puoliajan lopussa.

Kissoilla oli heti takaiskun jälkeen mahdollisuus tasoittaa peli, kun Frido löysi pitkällä syötöllä Elias Kuuselan boksista. Tämän laukaus painui kuitenkin ohi maalin. Myös PIF oli vähällä saada loistavan tilaisuuden lisätä johtoaan, kun joukkueen hyökkääjä oli päästä kasvokkain Majan kanssa. Ihalainen kuitenkin katkaisi tilanteen viime hetkellä tyylikkäällä liukutaklauksella. Ensimmäisen puoliajan lisäajalla Kissat sai vielä mahdollisuuden tasoitukseen kulmapotkusta, mutta kun siitä ei saatu maalintekopaikkaa aikaiseksi, tauolle lähdettiin 1–2-lukemissa.

Toisella puoliajalla Kissat otti kentälle tuoretta verta, kun Kuusela ja Frido tekivät tilaa Mikael Paajaselle ja Toni Paukkerille. Ottelu jatkui kuitenkin vierasjoukkueen hallinnalla, ja se sai ensimmäisten minuuttien aikana kaksi kulmapotkua. Ensimmäisen kulmapotkun jälkitilanteessa Matias Lahti pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta laukaus meni kuitenkin ohi Majan vartioiman maalin. Myös toisen kulmapotkun Kissat selvitti ongelmitta. Kun toista puoliaikaa oli pelattu kymmenisen minuuttia, PIF pääsi yrittämään maalintekoa myös vapaapotkusta pari metriä rangaistusalueen vasemman kulman takaa. Laukaus painui kuitenkin reilusti yli maalin.

Pian vapaapotkun jälkeen Kissat sai toisen puoliajan ensimmäisen kunnon hyökkäyksensä, kun Patrik Ahola puski väkisin keskeltä läpi aina boksiin asti. Hänen laukauksensa jäi kuitenkin heikoksi, ja Uschanov koppasi vierivän pallon helposti syliinsä. Pari minuuttia myöhemmin PIF lähti nopeaan hyökkäykseen, jossa Voca sai upean syötön boksiin oikealta laidalta. Hän harhautti Aholan, laukoi pallon takatolpan kautta verkon perukoille ja viimeisteli näin hattutemppunsa.

PIFin kolmannen maalin jälkeen Kissat sai enemmän otetta pelistä, ja joukkue sai luotua hyvää painetta vieraiden päätyyn. Reilu tunnin pelin jälkeen Toijala pääsi laukomaan reilu 20 metristä, mutta mies ei saanut suunnattua laukaustaan maalia kohti. Viitisen minuuttia myöhemmin Erkka Helmisellä ja Aholalla oli rajaheiton jälkeen laidassa upea syöttökuvio, joka päättyi keskitykseen Toijalalle. Uschanov torjui kuitenkin Toijalan laukauksen, eikä kotijoukkue saanut jälkitilanteestakaan palloa maaliin. Tilanteen jälkeen Kissat suoritti kolmannen pelaajavaihtonsa. Kentältä otettiin pois Wiljam Valtonen, ja hänen tilalleen tuli Mika Ahonen. Pian vaihdon jälkeen Helmistä rikottiin kentän oikealla laidalla. Hän antoi vapaapotkun itse hyvänä keskityksenä, mutta palloa ei saatu puskettua kohti maalia. Hieman myöhemmin Toijala antoi oikealta laidalta hienon keskityksen maalin eteen Paajaselle. Se kuitenkin muutti hieman suuntaa vieraiden puolustajan jalasta, ja Paajanen ei saanut osumaa palloon. Tämän jälkeen Kissoilla oli upea syöttökuvio vasemmassa laidassa, jonka päätteeksi Helminen laukoi noin 16 metristä oikeaan alakulmaan. Uschanov sai kuitenkin näppinsä väliin, ja PIF sai pitää kahden maalin johtonsa.

78. peliminuutin kohdalla Kissat teki neljännen pelaajavaihtonsa, kun Ahola teki tilaa Ali Al-Fatlille. Heti kentälle tultuaan Al-Fatli syötti pallon suoraan vastustajalle. Tilanteesta käynnistyi vieraiden hyökkäys, jossa PIFin hyökkääjä pääsi lopulta kasvotusten Majan kanssa. Hän laukoi pallon kuitenkin päin Majaa, joka otti tilanteessa tärkeän torjunnan.

Varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla Kissat loi hyviä hyökkäyksiä ja pääsi boksiin useamman kerran, mutta yritykset tyrehtyivät kuitenkin ennen laukauksia. Lisäajan ensimmäisellä minuutilla Ahonen pääsi palloon boksissa ja PIF joutui rikkomaan häntä rangaistuspotkun arvoisesti. Tällä kertaa pallon taakse asteli Helminen, joka sijoitti pelivälineen varmasti vasempaan alakulmaan ohi väärään suuntaan aavistaneen Uschanovin. Kavennuksen jälkeen Kissat haki vielä vimmatusti tasoitusmaalia. Lisäajan viime hetkillä kotijoukkue pääsi yrittämään tasoitusta kulmapotkustakin. Paajanen antoi kulman hyvin maalin eteen, mutta palloa ei saatu sisään. Tilanteen jälkeen tuomari vihelsi ottelun päättyneeksi, ja PIF vei pisteet kotiin maalein 2–3.

– Vastustaja oli vaikea, koska en tiennyt etukäteen, miten joukkue pelaa. Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli ongelmia puolustamisessa, ja vastustaja pääsi iskemään kaksi maalia. Toisella puoliajalla pelasimme paremmin, hallitsimme palloa ja saimme luotua maalipaikkoja. Kun PIF teki kolmannen maalinsa, nouseminen voittoon tai edes tasatilanteeseen alkoi kuitenkin vaikuttaa vaikealta. Emme kuitenkaan luovuttaneet, ja onnistuimme tekemään kavennusmaalin. Meillä oli vähän epäonneakin mukana, kun Toijala epäonnistui ensimmäisessä rangaistuspotkussa. Jos se olisi mennyt sisään, lopputulos olisi voinut olla erilainen, Kissojen päävalmentaja Giorgi Ositashvili kommentoi pettyneenä.

Tappion myötä Kissat tippui sarjassa seitsemänneksi, kun taas PIF nousi neljänneksi. Ennen seuraavaa kotiotteluaan Kissat pelaa vieraissa sunnuntaina 13.6. Kauniaisissa, kun se kohtaa sarjakärki Grankulla IFK:n.

Ilves-Kissat–PIF 2–3 (1–2)

Nganbe Nganbe 9’ (1–1)

Helminen 90+2’ (2–3)