Kissat aloittaa kiireisen viikon uuden valmentajan johdolla – Tervetuloa Kissoihin, Alexander Baranov!

Ilves-Kissat lähtee metsästämään kriittisen tärkeitä sarjapisteitä tulevana sunnuntaina, kun joukkue matkaa Myyrmäen stadionille VJS:n vieraaksi. Ottelu on ensimmäinen uuden päävalmentaja Alexander Baranovin alaisuudessa, kun kokenut valmentaja saapuu auttamaan pelaajavalmentajana toiminutta Ihor Indutnyita ja Kissojen edustusjoukkuetta kokonaisuutena.

Noin kuukausi takaperin 64-vuoden iän saavuttanut ukrainalainen on kuuluisan Dynamo Kiovan kasvatti ja keskikenttäpelaajana pelaajaurallaan toiminut Baranov omaa huiman määrän kokemusta mm. Spartak Moskovan riveistä ja miehen saavutuksien listalta löytyy Cup-mestaruuksia ja esiintymisiä mm. sittemmin historiaan jääneestä Euroopan Cup voittajien Cupista.

Neuvostoliiton hajottua Baranov muutti Suomeen ja löysi pelipaikan Ykkösessä pelanneen helsinkiläisen Kontulan Urheilijoiden riveistä kaudella 1991. Seuraavat pari vuotta kuluivat Lohjan Palloa edustaen, mutta vuonna 1994 Baranov palasi vielä kertaallee Vielä kotimaahansa ja edusti vielä toista kertaa urallaan Metalist Harkovaa, pelaten muutaman ottelun Ukrainan Valioliigaa ja palaten hieman myöhemmin KontU:n palvelukseen.

Miehen ensimmäinen pesti pelaajavalmentajana nähtiin vuosien 1998-2002 välillä vuosaarelaisen FC Viikingit peräsimessä ja kolmessa kaudessa ukrainalainen vei joukkueen Kolmosesta lopulta Ykköseen saakka. Seuraavana vuonna hän palasi Kontuun, jälleen pelaajavalmentajan roolissa. Kaudella 2004-2005 Baranoville tuli eteen lyhyehkön valmentajauransa suurin mahdollisuus, kun Arsenal Kiova palkkasi 40-vuoden iästään huolimatta paljon nähneen ukrainalaisen päävalmentajakseen. Seuraavalla kaudella (05-06) seura kuitenkin vapautti Baranovin tehtävistään, kun joukkue oli saavuttanut kauden 14 ottelusta vain saman verran pisteitä.

Suomeen palattuuaan Baranov on toiminut mm. juniorivalmentajana FC Kontussa, jossa avattiin vuonna 2012 hänen mukaansa nimetty junioriakatemia. Äärimmäisen kunnioitettavan uran lajin parissa omaava valmentaja saapuu nyt vaikeassa tilanteessa olevan joukkueen johtajaksi ja tueksi paljon potentiaalikin omaavalle, vasta täksi kaudeksi kasatulle joukkueelle. Baranov on suorittanut UEFA Pro -valmentajalisenssinsä jo reilun parikymmentä vuotta takaperin ja kokenut ukrainalaisluotsi on tällä viikolla ottanut joukkueen vetovastuun haltuunsa.

Alkukauden pelaajavalmentajana toiminut seuran puheenjohtaja Ihor Indutnyi jatkaa roolissaan ja toimii Baranovin apuna. Ensimmäinen linjaus on selkeä, joukkueen organisoituneisuutta peleissä tarvitsee kasvattaa. Uuden päävalmentajan kommentteja mm. ensimmäisen viikon aikana harjoituksissa havaituista kehityskohdista ja joukkueen loppukauden tavoitteista:

Sain kutsun tänne, omistajataho on ukrainalainen ja he pyysivät minut auttamaan, koska joukkue tarvitsee kipeästi organisoimista ja ohjaamista. Tilanne on se, että kuuden pelin jälkeen on vain kolme pistettä. Tilanne on vaikea. Olen katsonut videoita joukkueen peleistä, jotkut vaiheet ja hetket ovat olleet aika hyviäkin, mutta paljon kauheaa pelaamista.

Ensin täytyy varmistaa, että säilytään sarjassa. Sen eteen täytyy olla valmis tekemään mitä tahansa, vaikka potkia palloa metsään, mutta meidän täytyy saada pisteitä. Se on ihan sama (millä tavalla pisteet tulee), minä voin keksiä tapoja millä voitaa, olen pelannut ja valmentanut jalkapalloa koko elämäni, ja voittanut. Kun pisteet riittävät (sarjassa säilymiseen), voin alkaa rakentaa vaikka Barcelona-tyylistä jalkapalloa, Baranov naurahtaen kuvailee.

Kissojen ensimmäinen haaste uuden valmentajan alaisuudessa on vierasottelu Vantaan Jalkapalloseuraa vastaan. Vantaalaiset löytyy Kakkosen B-lohkon sarjataulukon 4. sijalta 12 pisteen turvin, pelattuaan ottelun Kissoja enemmän. Baranov on seurannut seuraavan ottelun vastustajaa ja on tietoinen haastesta, jonka eteen joukkue sunnuntaina joutuu.

Hyvä, tasainen joukkue Kakkosen tasolle, jonka laidat pyrkivät paljon eteenpäin. Meille tulee varmasti vieraskentällä vaikeuksia, mutta tämä on minullekin ensimmäinen kerta, kun näen joukkueeni pelin paikanpäällä. Joukkueen kanssa on tällä viikolla myös kävelty kentällä ja käyty läpi pelimallia. Tänään (perjantaina) harjoittelemme tosissaan ja testaamme mitä pelaajien mieleen on jäänyt. Jalkapallossa tärkeintä ei ole pelaajan jalat, lihakset ja muu fysiikka, vaan kyky sisäistää tietoa. Jos henkilö on kykeneväinen oppimaan ja kehittymään, niin se ratkaisee. Sunnuntaina näemme (tilanteemme käytännössä), päättää Baranov.

Ottelu Myyrmäen jalkapallostadionilla käynnistyy sunnuntaina (26.5.) klo 18.30. Kissojen kiireinen viikko jatkuu keskiviikkona, kun joukkue vieraailee Turussa ja haastaa lohkokärki Inter/2:n. Kesäkuu käynnistyy seuraavana viikonloppuna ja sunnuntaina 2.6. on vuorossa joukkueen seuraava kotiottelu, kun Baranov kohtaa FC Hongan muodossa yhden monista entisistä seuroistaan.