Kauden ensimmäinen paikallisottelu tasatulokseen

Ilves-Kissat ja paikalliskilpailija Tampere United pelasivat kauden ensimmäisen keskinäisen kamppailun Pyynikin urheilukentällä lauantaina aurinkoisessa, mutta hieman viileähkössä Suomen kevätsäässä. Kotijoukkue oli pitkään johtoasemassa, mutta Kissat saivat kuin saivatkin tasoituksen 83. minuutilla ja nappasivat vieraspisteen.

TamU - Ilves-Kissat 1-1
Toni Toijala (10) kävi yhden kauden visiitillä TamU:ssa kaudella 2022. Tuttujen jälleennäkeminen kentän puolella naurattaa. Kuva: Esa Norvia

Kissat aloittivat ottelun vahvasti ja olivat hallitsevampi ja pallon kanssa aktiivisempi osapuoli ensimmäiset 20 minuuttia. Milad Zanidpourin ja Erkka Helmisen antamat erikoistilanteet olivat vaarallisia läpi kamppailun, kuten myös Jean Fridolin Nganbe Nganben ja Toni Toijalan linkoamat pitkät sivurajaheitot olivat Pyynikillä tuttu näky ja aiheuttivat harmaita hiuksia kotijoukkueelle.

Kissat siirtyivät ottelussa johtoon ottelun 17. peliminuutilla. Erkka Helminen lähetti kierteisen vapaapotkun vitosen viivan kulmalle, josta Ardian Kovaqi voitti pääpallon, jatkoi sen maalille ja kapteeni Juho Ihalainen kävi tuikkaamassa pallon alakulmaan hiljentäen Pyynikin kotiyleisön. Kissakannattajien juhliessa tapahtui kuitenkin jotain hyvin kummallista. Ottelun päätuomari Kalle Nummela näytti jo keskiympyrään, eikä avustava erotuomarikaan lippua nostanut. Kaksikko kuitenkin otti pienen palaverin, jonka jälkeen Nummela nosti kätensä pystyyn paitsion merkiksi eikä maalia hyväksytty.

Erotuomarikolmikolle vaikea kolmeminuuttinen jatkui jo seuraavassa hyökkäyksessä, kun palloa vietiin vauhdilla Kissojen päätyyn. Kotijoukkueen Juho Heikkinen oli selvästi paitsiossa ja pääsi nokikkain Joni Miettisen kanssa. Lipun pysyessä alhaalla, vain Miettisen loistava vastaantulo ja laukauksen peittäminen tekivät Heikkisen maalintekoaikeet tyhjäksi. Tämä jäi kotijoukkueen vaarallisimmaksi paikaksi ottelussa, heidän 1-0 maalinsa lisäksi, joka syntyikin sitten aikalailla seuraavasta hyökkäyksestä.

Joni Miettinen
Joni Miettinen (www.apteekkishop.fi) hoiti taistelutilanteet Ardian Kovaqin kanssa Pyynikillä mallikkaasti. Kuva: Esa Norvia

Vieraiden hylätystä maalista selvästi uutta virtaa saanut kotijoukkue katkaisi Kissojen pelinrakentelun Kissojen kenttäpuoliskolla noin 35 metrissä. Taha Özcelik riisti pallon aggressiivisesti, kuljetti kohti Kissojen linjaa ja syötti Georg Yanarin maalintekopaikkaan, mistä mies sijoitti pallon etukulmasta ohi Joni Miettisen. NJS:staTamU:n tälle kaudelle siirtynyt Yanar on viimeistellyt kolme maalia Kakkosen kuudessa ensimmäisessä kamppailussa.

Kissat jatkoivat hyvää yrittämistä jakson loppuun ja 44. minuutilla Kujala, Helminen ja Toijala pelasivat hienon kombinaation rangaistusalueen sisään, josta Helminen oli hyvin lähellä päästä sijoittamaan tasoitusmaalin. Puoliajalle siirryttiin kuitenkin lukemissa 1-0 ja vierasjoukkueen valmennukselle jäi pohdittavaa, kuinka TamU:n tiivis puolustus saadaan toisella jaksolla murrettua.

Toisella jaksolla pelin kuva tiivistyi entisestään. Kissat pitivät palloa ja pyrkivät murtamaan TamU:n puolustusta keskeltä ja laidoilta, lyhyemmillä ja pidemmillä syötöillä, tässä kuitenkaan onnistumatta. 61. minuutilla hieman aiemmin keltaista korttia katsellut kahden suunnan Daniel Selin vaihdettiin hyökkäävempään Granit Shalaan. 77. minuutilla puolestaan laitapuolustajana pelannut Antti Kujala siirtyi vaihtopenkin puolelle, Nuutti Mustalahden tuoden lisää hyökkäysvoimaa kentälle.

Milad Zanidpour kuljettaa palloa. Kuva: Esa Norvia

Ottelun 83. minuutilla Kissat saivat rajaheiton vasemmalta laidalta, suurinpiirtein 20 metristä. Jean Fridolin Nganbe Nganbe linkosi pitkän rajaheiton taistelualueelle, josta pallo kimpoili Juho Ihalaiselle. Ihalainen asetteli pallon tarjottimelle Erkka Helmiselle, joka reagoi nopeasti ja sijoitti pallon kauniisti TamU:n maalivahti Antti Kuusisen tavoittamattomiin. Näin pisteet tasattiin ja molemmat joukkueet jatkavat sarjan tiiviissä kärkipäässä 14 pisteellä seitsemästä ottelusta.

Seuraava keskinäinen pelataankin sitten syksyllä Kaupissa perjantaina 1.9. Tuo päivämäärä onkin hyvä laittaa jo nyt kalenteriin muistiin ylös. Kissojen seuraava kotiottelu pelataan tulevana lauantaina, kun sarjassa yhden ottelun vähemmän ja kymmenen pistettä kerännyt GrIFK saapuu Kauppiin. Ottelu alkaa klo 16.00, tervetuloa!

Tampere – United – Ilves-Kissat
9.6.2023 Pyynikin urheilukenttä
1-1 (1-0)
1-0 23′ Georg Yanar
1-1 83′ Erkka Helminen

1. Joni Miettinen, 4. Ardian Kovaqi, 5. Juho Ihalainen (5), 6. Jari Nikkilä, 7. Milad Zanidpour, 9. Gerald Ben, 10. Toni Toijala, 16. Erkka Helminen, 20. Jean Fridolin Nganbe Nganbe, 17. Daniel Selin (61′ 22 Granit Shala), 14 Antti Kujala (77′ Nuutti Mustalahti)

12 Roope Järvinen, 11 Elias Kuusela, 21 Eliel Seppänen, 30 Niklas Lindholm

Tästä paikallisottelusta ei tällä kertaa klassikkoa muodostunut. Punaisilta korteilta vältyttiin kentän puolella ja kotijoukkueen katsomossakin tunnelma oli yllättävän rauhallinen. Jostain kumman syystä kannattajat eivät tällä kertaa pyrkineet kentälle tai soihduttaneet. Nämä kaikki jääköön sitten odottamaan syksyn derbytaistoa Kaupissa kun kannatuslippujen kantokahvojen sisältä kaivetaan soihdut esiin.. Kuva: Esa Norvia