Ilves-Kissat osakeyhtiöittää edustusjoukkueen toiminnan

Ilves-Kissat ammattimaistaa edustusjoukkueen toimintaa ja hakee leveämpiä hartioita sen taustalle.

”Haluamme tehdä joukkueen toiminnasta ammattimaisempaa ja taata sen, että taloudelliset voimavarat riittävät joukkueen noustessa korkeammille sarjatasoille. Osakeyhtiöittäminen kuului Kakkoseen noustessamme kolmevuotisen strategiakautemme huipennukseksi ja nyt on aika toteuttaa tuo suunnitelma. Toivottavasti löydämme hyvät kumppanit ja saamme edustusjoukkueen ammattimaisemmalle pohjalle. Tämä on luonnollinen jatkumo, jolla taataan joukkueen menestys tulevaisuudessa”, kertoo seuran suunnitelmista Ilves-Kissojen puheenjohtaja Tuomas Karjanlahti.

”Olemme talven aikana käyneet alustavia tunnusteluja potentiaalisten omistajien kanssa, mutta mitään konkreettista ei ole tällä hetkellä sovittuna. Niinpä tulemme nyt avoimesti julki tämän asian kanssa ja toivomme sen herättävän kiinnostusta tahoissa, joilla on kyky ja halu viedä perinteikäs tamperelainen jalkapalloseura takaisin pääsarjaan”, kertoo Karjanlahti tämän hetken neuvottelutilanteesta.

Ilves-Kissat sijoittuivat Kakkosen lohko B:ssä kaudella 2022 kolmanneksi, ollessaan sarjan kärjessä pitkän osan kaudesta. Toimintansa kaudelle 2022 osakeyhtiöittänyt ja loistavan loppukauden pelannut SalPa voitti sarjan ja nousi Ykköseen, toiseksi tuli HJK Oy:n organisaatioon kuuluva Klubi 04, joten Kissat oli sarjan paras ry:n pyörittämä joukkue.

Seura on osoittanut kolmella Kakkosen kaudellaan sen, että se pystyy rakentamaan kilpailukykyisen joukkueen, jolla taistellaan tosissaan noususta korkeammille sarjatasoille. Kausi 2023 on alkanut myös suunnitelmien mukaisesti, joukkueen ollessa sarjassa jaetulla kärkisijalla. Neljästä pelatusta ottelusta Kissat ovat ottaneet kolme voittoa ja pelanneet yhden tasan.

”Olemme hyvin avoimia kumppaneiden suhteen. Yhteisen arvopohjan lisäksi ainoana kynnyskysymyksenä meillä on osakeannin järjestäminen niin, että joukkueen omistajaksi voi päästä tulevaisuudessa kuka tahansa halukas. Käsitykseni mukaan Haka on suorittanut muutaman osakeannin, mutta Ilves ei tällaista mahdollisuutta ole tarjonnut. Haluamme antaa Kissojen kannattajille ja paikallisille jalkapalloihmisille mahdollisuuden omistaa osan paikallista seuraa.”, kertoo edustusjoukkueen taakse rakennettavan osakeyhtiön visiosta Karjanlahti.

”Tampereella on mahdollisuus nyt uuden stadionin myötä ottaa Suomen jalkapallopääkaupungin paikka samaan tapaan kuin jääkiekossa. Se vaatii aidon ja avoimen kilpailun, jossa Veikkausliigaan saadaan toinen pääsarjatason joukkue Ilveksen rinnalle. Se vaatii myös resursseja, joihin ry:n pohjalta on hyvin haastavaa nykyfutiksessa päästä. Nyt on aika nostaa tamperelainen jalkapallo uudelle tasolle”, toteaa Karjanlahti.

Tammelan stadion luo uusia mahdollisuuksia

Tammelan stadion valmistuu vuoden 2023 lopulla (12/2023) harjoituskäyttöön ja ottelukäytössä se on kauden 2024 alkaessa. Tammelan operaattorikilpailutus on käynnissä ja ehdokkaita operaattoriksi on kolme, Ilves Edustus oy (Ilveksen veikkausliigajoukkueen taustayhtiö), Tampere-talo oy ja Ari Suoniemi oy. Operaattori määrittää pitkälti sen, ketkä stadionilla pelaavat ja harjoittelevat ja mihin hintaan.

”Kaupin uusi stadion ei tarjoa kumppanimyynnille tai katsojille mitään nykyisestä Kaupista poikkeavaa, minkä vuoksi korkeammilla sarjatasoilla tarvittavan rahoituspohjan kattamiseksi on ainoa mahdollisuus pelata mahdollisimman monta ottelua kaudesta Tammelassa jo Kakkosen tasolla. Kaupin jalkapallostadionista tulee sopiva Kolmoselle ja junioriotteluille ja heidän olosuhteet ja ottelutapahtuman järjestäminen paranevat huomattavasti. On selvää, että niin Kissojen kuin muidenkin Kakkosessa ja korkeammilla sarjatasoilla pelaavien joukkueiden on päästävä pelaamaan uuteen Tammelaan, sillä se edesauttaa koko tamperelaisen jalkapallon kehitystä.”

Kaudelle 2024 sarjauudistus

Kaudelle 2024 nähdään sarjauudistus, jossa Ykkönen laajenee kahdeksi sarjaksi. Uudistuksen jälkeen Ykkösen ja Veikkausliigan väliin muodostuu uusi sarja, Ykkösliiga. Näin ollen nykyisestä Ykkösestä muodostuu ”valtakunnallinen Kakkonen”.

Palloliiton verkkosivuilla kerrotaan muutoksesta seuraavasti:

Kakkosessa pelataan kaudella 2023 kolmessa lohkossa kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen parhaat joukkueet jatkavat nousukarsintoihin. Viime kauden kaltaista ylempää jatkosarjaa ei tänä vuonna pelata.

Kakkosen lohkovoittajat ja paras lohkokakkonen varmistavat nousun vähintään Ykköseen. Neljä joukkuetta pelaa kaksiosaisen karsinnan, jonka voittaja nousee Ykkösliigaan. Loput kolme jatkavat kaudella 2024 uudessa Ykkösessä. Lohkovoittajilla ja parhaalla Kakkosella on siis mahdollisuus nousta yhden sarjatason yli Ykkösliigaan.

Kakkosen toiseksi paras lohkokakkonen nousee suoraan Ykköseen. Huonoin lohkokakkonen ja lohkojen sijoille 3–5 sijoittuneet joukkueet sen sijaan pelaavat valmiin kaavion mukaisesti kaksiosaisen karsinnan, jonka voittajat nousevat Ykköseen. Karsinnan hävinneet joukkueet jatkavat Kakkosessa.

Sarjauudistuksesta löytyy lisätietoa Palloliiton sivuilta osoitteesta: https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/kakkosessa-riittaa-jannitettavaa-sarjauudistuksen-myota/

Lisätietoja edustusjoukkueen toiminnasta ja sen osakeyhtiöittämisestä antaa seuran puheenjohtaja Tuomas Karjanlahti.

Tuomas Karjanlahti
tuomas.karjanlahti@ilveskissat.fi
044-2755310