Tänään ei ollut Kissojen päivä – KäPa vei voiton viimeisessä harjoitusottelussa

Ilves-Kissat pelasi lauantaina 22.5. viimeisen harjoitusottelunsa ennen viikon päästä alkavaa Kakkosta, kun helsinkiläinen Käpylän Pallo saapui vieraaksi Kauppiin. Viimeinen kotiottelu oli myös kauden ensimmäinen peli, johon sai ottaa yleisöä. Katsojamäärää oli rajoitettu 50:een, ja ottelua olikin paikan päällä seuraamassa useampi kymmenen katsojaa. Kotiyleisö joutui kuitenkin pettymään, kun KäPa hyödynsi parhaat maalipaikkansa tehokkaasti ja voitti ottelun 1–3.

Kotijoukkue aloitti ottelun energisesti ja hallitsi palloa, mikä johti ensimmäisen kymmenen minuutin aikana useampaan hyvään hyökkäykseen. Ensimmäinen kunnollinen tilanne syntyi muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Mauro Severino laukoi pallon paristakymmenestä metristä reippaasti yli maalin. Heti perään Kissat hyökkäsi oikealta laidalta pari kertaa uudestaan Severinon johdolla. Hän pääsikin syöttämään pallon oikealta laidalta maalin eteen Toni Toijalalle, mutta vieraiden puolustus hoiti tilanteen. Muutamaa minuuttia myöhemmin Toijala pääsi vuorostaan keskittämään oikealta laidalta, mutta KäPan puolustus oli hereillä ja ehti palloon ensimmäisenä.

Ensimmäisen kympin jälkeen KäPa alkoi saada pelistä enemmän otetta, vaikka aluksi vieraiden hyökkäykset tyrehtyivätkin Kissojen puolustuslinjaan jo ennen rangaistusaluetta. Helsinkiläisten ensimmäinen maalipaikka syntyi vapaapotkusta, joka annettiin keskityksenä boksiin. Vieraat eivät kuitenkaan onnistuneet puskemaan palloa maalia kohti, ja Kissojen puolustus siivosi pallon väljemmille vesille.

KäPan ensimmäisten kunnollisten hyökkäysten jälkeen myös kotijoukkue onnistui luomaan joitakin maalipaikkoja. Ensin Severino pääsi laukomaan Tomi Ylisen pystysyötöstä, mutta KäPan puolustus peitti laukauksen ja tilanteesta syntyi ottelun ensimmäinen kulmapotku. Elias Kuuselan antama kulma leijui kuitenkin yli pelaajista ja sivurajasta. Hetkeä myöhemmin Toijala sai pallon omalla puoliskolla ja ajoi pitkän kuljetuksen päätteeksi oikealta laidalta sisään boksiin. Hän syötti pallon muutaman metrin päähän maalista, mutta kumpikaan tilanteessa olleista punapaidoista ei onnistunut osumaan palloon.

Kissojen tilanteiden jälkeen vieraat pääsivät peliin kunnolla kiinni ja rakensivat useamman hyvän hyökkäyksen. Kotijoukkueen maalivahti Sami Maja ei kuitenkaan juuri joutunut töihin, kun vieraiden laukaukset leijuivat yli maalin. KäPa ei kuitenkaan lannistunut ja pian yritys tuotti tulosta. Noin 25. minuutilla vierasjoukkue sai ensimmäisen kulmapotkunsa, joka annettiin maalin eteen. Siitä vieraiden oli helppo tökätä pallo ohi Majan ja tehdä ottelun avausmaali.

Kissat pääsi yrittämään ensimmäisen puoliajan loppupuolella vastaavaa maalia, sillä kotijoukkue sai useamman kulmapotkun. Ne eivät kuitenkaan tuottaneet ongelmia vieraiden puolustukselle. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen nähtiin myös yksi Kissojen ensimmäisen puoliajan parhaista maalipaikoista, kun Severino pääsi kuljettamaan oikealta boksiin. Hän harhautti KäPan puolustajan ja pääsi laukomaan hyvältä paikalta, mutta vieraiden maalivahti onnistui kuitenkin torjumaan etukulmaan suuntautuneen kovan laukauksen. Puoliajan loppua kohti Kissojen peli hyytyi, eikä KäPakaan saanut rakennettua kunnollisia maalipaikkoja. Niinpä tauolle lähdettiin vieraiden 0–1-johdossa.

Kissat aloitti myös toisen puoliajan vauhdilla, kun Severino pääsi heti hyvään maalipaikkaan. Miehen laukaus painui kuitenkin maalin yli. Isäntien energisen alun jälkeen KäPa hallitsi peliä ja onnistui jälleen maalinteossa reilun 50. minuutin kohdalla. Mustissa paidoissa pelannut vierasjoukkue pyöritti palloa jonkin aikaa Kissojen päädyssä, ja lopulta maali syntyi sijoituksesta vasempaan alakulmaan. Kissat pääsi heti takaiskun jälkeen yrittämään kavennusta, mutta joukkueen kapteeni Juha Jokinen laukoi pallon hyökkäyksen päätteeksi vajaasta 20 metristä yli maalin.

60. minuutin hujakoilla Kissat otti uutta verta kentälle, kun Jokinen ja Kuusela tekivät tilaa Radwan Moussalle ja Toni Paukkerille. Hieman kotijoukkueen ensimmäisten vaihtojen jälkeen Severino pääsi jälleen laukomaan oikealta boksista, mutta KäPa-vahti sai näppinsä väliin ja torjui laukauksen maalin eteen. Paikalle ehti ensimmäisenä Moussa, joka ei kuitenkaan saanut palloa maaliin. Lopulta tilanne vihellettiin myös paitsioksi. Pian kotijoukkue suoritti lisää vaihtoja, kun kentältä otettiin pois Severino ja Ylinen ja heidän tilalleen tulivat Wiljam Valtonen ja Mikael Paajanen.

Puoliaika jatkui KäPan hyökkäyksillä ja parilla hienolla puolenvaihdolla, mutta vieraat eivät kuitenkaan saaneet luotua kunnollisia maalipaikkoja. Noin 70. minuutin kohdalla Kissat loi puolestaan erinomaisen tilaisuuden kavennukseen, kun Toijala pääsi vastakkain vastustajan maalivahdin kanssa. Hän laukoi kuitenkin päin maalivahtia, ja KäPa sai pitää kahden maalin johtonsa.

Toisen puoliajan loppupuolella Kissat suoritti vielä muutaman vaihdon lisää. Kentältä lähtivät vuorollaan pois Aleksi Sirén, Ardian Kovaqi, Erkka Helminen sekä Patrik Ahola, ja heidän tilalleen uutta verta toivat Ali Al-Fatli, Tommi Sääksi, Ville Puustinen ja Iiro Riponiemi. Kissoilla oli viimeisen vartin aikana joitakin hyviä hyökkäyksiä, mutta laukauksia kotijoukkue ei juuri saanut aikaiseksi. Valtonen harhautti vastustajia pari kertaa upeasti sekä keskialueella että laidassa ja onnistui antamaan hyvän syötön ja keskityksen rangaistusalueen tuntumaan, mutta punapaitojen laukaukset pysähtyivät vastustajiin tai painuivat yli maalin.

Myös KäPa sai luotua joitakin hyökkäyksiä, mutta kunnollisia maalipaikkoja niistä ei syntynyt. Vieraiden pakka pysyi kuitenkin kotijoukkuetta paremmin kasassa, ja KäPa sinetöi voittonsa, kun se onnistui pelin viimeisillä minuuteilla maalinteossa kolmannen kerran nopean hyökkäyksen päätteeksi. Vieraiden maali ei jäänyt tosin pelin viimeiseksi. Aivan lisäajan viimeisillä sekunneilla Toijala laukoi reilu 16 metristä upean laukauksen aivan maalin vasempaan kulmaan. Kavennus ei kuitenkaan isäntien mieltä paljon lämmittänyt, sillä ottelu päättyi Kissojen 1–3-tappioon.

– Luulen, että huono suorituksemme johtui henkisestä puolesta. Pelaajamme eivät olleet psyykkisesti valmiita otteluun, mikä näkyi pelin alkupuolella. Menetimme alun pallonhallinnan ja vastustaja rankaisi heti. Toinen puoliaika oli hieman parempi, sillä meillä oli monta maalipaikkaa. Emme kuitenkaan onnistuneet maalinteossa tarpeeksi ajoissa, ja vastustaja käytti omat harvat paikkansa hyväkseen. Ottelu oli pettymys, mutta jatkamme tästä eteenpäin ja viikon päästä olemme valmiita Kakkosen alkuun, Kissojen päävalmentaja Giorgi Ositashvili kommentoi.

Kissojen pelit jatkuvat viikon päästä lauantaina 29.5. joukkueen Kakkosen avausottelulla, kun se pelaa Kaupissa vieraana paikallisvastusta Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan.

Ilves-Kissat–KäPa 1–3 (0–1)

Toijala (Riponiemi)

edit. Syöttäjäksi korjattu Riponiemi, aiemmin virheellisesti ilmoitetun Al-Fatlin sijasta.