Ilves-Kissat varmisti nousukarsintapaikan 1-3 vierasvoitolla

Yläloppusarjan toiseksi viimeisellä kierroksella asetelmat olivat selkeät. Kissojen viiden pisteen kaula mahdollisti Lännen Kolmosen lohko b:n voiton ja nousukarsintapaikan varmistamisen voitolla, tai mikäli Tampere United olisi menettänyt pisteitä lauantaisessa ottelussaan. TamU hoiti oman ottelunsa NoPS:a vastaan, joten piste-eroa oli vain kaksi pistettä kun Kissat astelivat sunnuntaina kohtaamaan Pallo-Sepot Valkeakoskella. Kissalauma piti hermonsa kurissa ja otti vakuuttavan 1-3 voiton värikkäiden vaiheiden jälkeen.

Ensimmäinen jakso oli tasaista pelailua, jossa vuoroin hyökättiin nopeasti ja vuoroin vähän hitaammin. Ensimmäinen paikka siunaantui Pallo-Sepoille, mutta loistavan ottelun pelannut Kissamaalivahti Sami Maja selvitti puolittaisen läpiajon. Kissat saivat ensimmäisellä jaksolla useita kulmapotkuja, mutta näistä ei pystytty sen vaarallisempia tilanteita rakentamaan. Puolen tunnin pelin kohdalla Kissojen tehokaksikko, Tonit Paukkeri ja Toijala päättivät juonia johto-osuman. Toijala sai pallon boksin vasemmassa reunassa, josta hän lähetti hienon kierteisen keskityksen takatolpalle hiipineen Paukkerin päähän, jolla oli helppo työ viimeistellä kauden kymmenes osuma.

Kissariemu ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Pallo-Sepot ottivat vahvan paineen ja painoivat pelin Kissojen päätyyn. Ensin Juuso Ollikainen laittoi Sami Majan venymään parhaimpaansa noin kahdestakymmenestä metristä ja tästä seuranneesta kulmapotkusta Sepot saivat pallon jo maaliin asti, mutta tilanne vihellettiin Kissojen onneksi paitsioksi. 36. minuutilla Seppojen pitkä pallo ajautui kuin ajautuikin ex-Kissapeluri Berat Grabovcille, joka pääsi kiertämään maalivahti Majan ja tykittämään pallon voimalla maaliin.

Grabovci lataa pallon lujaa Kissojen verkkoon.

Tämän jälkeen ottelua jatkettiin tutulla tavalla, kun joukkueet lähes vuorotellen hätyyttelivät toistensa maalia. Kissoilta Toijala ja avaukseen nostettu Amin Chouaib pääsivät testaamaan Seppojen maalivahtia tuloksetta. Hyökkäyspäässä aina vaarallinen Grabovci pääsi myös ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä puskemaan vaarallisesti, mutta Maja oli tälläkin kertaa mies paikallaan.

Sami Maja nollaa tämän Berat Grabovcin yrityksen.

Kissojen otteen hieman herpaantuessa puoliajan loppua kohti, ja orastavan pallonhallinnan siirtyessä kotijoukkueelle, tuli puoliaikavihellys varmasti sopivaan kohtaan. Joukkue pääsi pukukoppiin juonimaan lääkkeet ottelun kääntämiseksi ja lohkovoiton varmistamiseksi. Valmennusjohto Giorgi Ositashvili ja Jarkko Jousmäki tekivätkin kaksi vaihtoa, kun Joni Valkeenniemi asteli Jesse Jaakkolan tilalle oikeaksi puolustajaksi ja Elias Kuusela korvasi Amin Chouaibin samalla laidalla pykälää ylempänä.

Pukukopista Apian nurmelle astelikin määrätietoinen joukkue, joka selvästi halusi ratkaista ottelun ja samalla lohkovoiton tänään. Kissat painoi ensimmäisen vartin hyökkäyksen toisensa jälkeen Seppojen päätyyn, josta palkintona oli kulmapotkujen sarja. Ensimmäisessä kulmassa Pallo-Seppojen Juuso Ollikainen osui kyynerpäällään Ville Puustisen kasvoihin, tämän jäädessä kuitenkin erotuomareilta huomaamatta. Tilanteesta uusi kulmapotku Kissoille, jossa Kissoissakin muutama vuosi takaperin Hakasta lainalla käynyt Mikko-Petteri Latosaari otti ja kaatoi Toni Paukkerin hellään syliinsä, erotuomarin mielestä väärin ottein. Tästä pallo pilkulle ja Aleksi Siren sai kunnian iskeä Kissat 1-2 johtoon. Pallo-Seppojen peli-ilme tuntui lamaantuvan tähän hieman kyseenalaiseen tuomioon ja Kissat hallitsivat loppuottelua aikalailla suvereenisti.

Ottelun lopullinen ratkaisu oli kenties 59. minuutilla tapahtunut valmennusjohdon oivallus ottaa jälleen rankasti molempiin suuntiin töitä paiskinut Mikael Paajanen pois ja lähettää keskikentälle tuoreita jalkoja Radwan Moussan muodossa. Ennen lopullista niittiä Kissat olivat kuitenkin lahjoittaa Grabovcille vielä mahdollisuuden tasoittaa, mutta korkealta tippunut pallo oli liian vaikea puskea maaliin ja Sami Majalla oli tällä kertaa helppo työ napata peliväline hanskoihinsa. Seppojen turhautuminen tuomarilinjaan purkautui ottelun aikana vaihtopenkiltäkin, kun Seppojen suorittaman pelaajavaihdon yhteydessä päätuomari kävi nostamassa keltaista lappua kahdelle Seppojen taustahenkilölle. Kissatkin suorittivat oman vaihtonsa, kun vahvasti pelannut Toni Paukkeri teki tilaa hyökkäyspäässä Iiro Riponiemelle.

Näyttäviä riistoja ja hienoa pallollista pelaamista esittänyt Moussa kruunasi iltansa pelaamalla hienon kombinaation Toijalan ja Sirenin kanssa, jonka jälkeen hän pääsi vapauttamaan Toijalan kauniilla syötöllä läpiajoon ja maalintekoon. Toijalan vasemman jalan laukaus ei jättänyt Seppovahti Tommi Viikille mitään mahdollisuuksia ja tulostaululle laitettiin Kissoille kolmas ja Toijalalle kauden 17. maali. 1-3 ja peli ohi.

Loppuottelu olikin aika rauhallista pelailua, Seppojen pelatessa korkealla linjalla, jota Kissat eivät kuitenkaan enää lisämaalien muodossa pystyneet hyödyntämään. Berat Grabovci pääsi vielä kerran noin kolmesta metristä laukomaan varmasta maalipaikasta, mutta Kissavahti Maja oli selvästi päättänyt, että hän ei palloa verkostaan enää tänään kaiva, ja esitti maailmanluokan pelastuksen tähän laukaukseen. Ottelun lopussa nähtiin pari keltaista korttia Kissapelureille suunsoitosta ja ajanpeluusta. Loppupuolella Aleksi Siren teki myös tilaa kapteeni Juha Jokiselle, joka on saanut loukkaantumisensa selätettyä ja teki paluun kentälle.

Loppuvihellyksen jälkeen Kissajuhlat olivat valmiit, kun piirinmestaruus oli varmistettu. Neljän kauden kakkossijat saatiin vihdoin tälle kaudelle muutettua sarjan voitoksi. Töitä joukkueella on kuitenkin vielä paljon edessä, sillä aikaisemmista kausista poiketen tällä kaudella nousijat selvitetään karsintojen kautta, jossa vastaan tulee kaksi joukkuetta, toinen etelästä ja toinen lännen lohkosta A. Tässä kolmen joukkueen lohkossa pelataan yksinkertainen sarja, josta kaksi parasta nousevat kaudelle 2021 miesten kakkoseen. Lohko A:n voittaja on Peimari United, mutta etelän lohkon joukkuetta saadaan ilmeisesti vielä odotella jonkin aikaa, sillä epidemiasta johtuen otteluita on jouduttu siirtämään. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle kausi venyy ja paljonko kiristyvä tautitilanne sekoittaa nousukarsintoja. Näihin saanemme vastauksia tulevina viikkoina.

Tavoitimme seuran puheenjohtaja Tuomas Karjanlahden, joka summasi kautta organisaation taustoilta katsottuna ja loi katsetta jo hieman tulevaankin.

”Kausi on sujunut mahtavasti aivan alusta asti. Alkuperäinen suunnitelma oli tavoitella nousua tosissaan vasta kaudella 2021, kun koko uusi organisaatiomme, valmennus ja joukkue on paremmin hitsaantunut yhteen. Myös Tampere Unitedin isot satsaukset tälle kaudelle niin taustojen kuin pelaajiston osalta antoivat olettaa heidän olevan se ykkösvaihtoehto lohkovoittajaksi. Mielestäni yksi hieno esimerkki joukkueemme sitoutuneisuudesta on ollut se, että pelaajamme ovat maksaneet kausimaksun tällä kaudella mukisematta. Kausimaksun periminen eteenpäin pyrkivässä organisaatiossa on varmasti hyvin epätavallista, mutta se alleviivaa mielestäni hienosti sitä, kuinka Kissojen menestys on ollut aidosti koko organisaation yhteinen tavoite pelaajistosta lipunmyyjiin. Jostain toisesta joukkueesta samalla tasolla olisi voinut helposti saada pelaamisesta kausimaksun verran kulukorvauksia. Toivottavasti jätkät saavat ansaistemansa palkinnon ja nousemme kakkoseen.”

”Kauden tavoitteena on ollut myös uuden johtokunnan osalta tutustua seuran taloudelliseen tilanteeseen ja tehdä sen ja koko seuran osalta pitkän aikavälin suunnitelmia. Noususauman avauduttua aloimme tehdä tosissaan töitä, jotta pelaaminen kakkosessa olisi mahdollista nopeutetulla aikataululla. Seura onkin erittäin hyvässä tilanteessa – se on velaton ja valmiina menemään eteenpäin mahdollisuuden avautuessa. Pystymme tarjoamaan tulevalla kaudella kilpailukykyisen vaihtoehdon niin pelaaja- kuin yhteistyökumppanuusmarkkinoilla ja haluamme tosissaan tehdä lyhyellä aikavälillä Ilves-Kissoista Tampereen kakkosseuran. Askel kerrallaan teemme organisaatiosta ammattimaisen jalkapalloseuran. Meillä on olemassa tietotaito siitä, mitä ammattimaisen jalkapalloseuran pyörittäminen vaatii niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Kauhean määrän se toki vaatii töitä, ja paljon käsiä tekemään asioita, mutta me olemme valmiita haasteeseen”, päättää Karjanlahti.

Kissat pääsevätkin nyt nautiskelemaan sarjavoiton varmistuttua paineettomassa ottelussa Sääksjärven Loisketta vastaan tulevana lauantaina Lamminpäässä klo 15.00 alkavassa ottelussa. Ottelussa juhlistetaan 70-vuotta sitten Ilves-Kissojen saavuttamaa Suomen mestaruutta ja otteluun on vapaa pääsy. Tervetuloa kaikki Kissoissa vuosien saatossa toimineet henkilöt mukaan tapahtumaan!

Eetu Virtanen haastoi tänäänkin aktiivisesti vastustajaa.
Toni Paukkeri pyrkii palloon.

Kuvat: Pallo-Sepot facebook

Ilves-Kissat

Vaihtopelaajat

PS-44

Vaihtopelaajat

PS-44 90:00 1 – 3 (1 – 1) Ilves-Kissat
Ottelu Loppui90′
2. Puoliaika Loppui90′
Loppuvihellys90+3′
varoitus (B)10 Toijala Toni85′
varoitus (D)12 Maja Sami84′
Maali (1-3)10 Toijala Toni71′
61′23 Ollikainen Juusovaroitus (A)
Maali (Rp 1-2)19 Siren Aleksi59′
Kellokorjaa59′
58′7 Lindeman Ossivaroitus (A)
varoitus (A)8 Paukkeri Toni51′
Ottelu Loppui90′
1. Puoliaika Loppui45′
2. Puoliaika Alkoi46′
1. Puoliaika Loppui45′
varoitus (A)23 Jaakkola Jesse43′
36′10 Grabovci BeratMaali (1-1)
Maali (0-1)8 Paukkeri Toni30′
0′1 Julin Nikovaroitus (B)
1. Puoliaika Alkoi0′
Ottelu Alkoi