Ilves-Kissat aloittaa uuden projektin – lue kauden 2024 joukkueesta ja päävalmentaja Igor Indutnyin hyökkäävästä jalkapallofilosofiasta

Ilves-Kissojen kausi 2023 oli lievästi sanottuna kaksijakoinen, kun edustusjoukkueen urheilullinen menestys toi Mikko Innasen ja Kari Sainion luotsaaman ryhmän rangaistuspotkukilpailussa tulleen kirvelevän tappion päähän noususta Ykköseen. Kissat sijoittui Kakkosen B-lohkossa kolmanneksi ja karsi noususta Vaasan IFK:a vastaan. 

Rangaistuspotkujen päähän jäänyt nousu olisi kuitenkin ollut vielä teoriassa mahdollinen, kun ylemmillä sarjatasoilla ilmeni tilanteita, jossa joukkueet joutuivat luopumaan sarjapaikastaan ja Kissat olisi voinut hakea sarjapaikkaa Ykkösestä, mutta seuran uusi omistus valitsi aloittaa uuden organisaation ja urheilullisen projektin rakentamisen Kakkosesta. Kissat pelaa ottelunsa uudella, upealla Tammelan jalkapallostadionilla ja kohtaa B-lohkossa muiden joukossa kolme tamperelaisvastustajaa.

Uusi aikakausi uuden omistajuuden johdolla on tarkoittanut edustusjoukkueen pelaajistossa suurta muutosta ja joukkue on saanut myös uuden päävalmentajan. Ukrainalainen Igor Indutnyi on saanut vastuulleen kasata kauden 2024 joukkueen, joka koostuu nuorista paikallisista pelaajista, sekä Indutnyin haalimista kansainvälisistä vahvistuksista. Joukkueesta löytyy mm. Veikkausliiga kokemusta, kun joukkueen johtohahmoksi on kaavailtu Kuopion Palloseurassa kaudella 2022 lainapestillä käynyttä georgialaishyökkääjä Nika Sitchinavaa.

Viime kausilta tuttuja kasvoja ei ole montaa, mutta keskikentän tähtipelaaja Milad Zanidpour jatkaa Kissat-paidassa ja on ottanut uuden valmennuksen alaisuudessa vastuuta myös joukkueen johtamisesta. Zanidpourin lisäksi viime kauden joukkueesta mukana tällä kaudella on keskikenttäpelaaja Iltaf Danish ja hyökkääjä Islam Laouini.

Uuden valmennuksen alaisuudessa nähdään hyökkäävää jalkapalloa

Indutnyi on suorittanut jalkapallovalmentajan tutkinnon Ukrainan kansallisessa yliopistossa jo nuorena ja on toiminut valmennustehtävissä myös Suomen kentillä. Pitkän pelaajauran Venäjällä, Georgiassa, kotimaassaan ukrainassa, sekä Suomessa, tehnyt Indutnyi saapui Suomeen vuonna 2016 ja toimi tutun valmentajan apuna pelaajavalmentajana. 35-vuotias ukrainalaisvalmentaja kuvailee peluuttavansa “vain hyökkäävää jalkapalloa” ja valmentajan tavoitteena on haastaa ja kehittää nälkäistä joukkuettaan. 

– Tämä on minulle todella mielenkiintoinen tehtävä ja olen iloinen, että olen täällä. Seuraorganisaatio on uudistunut täysin, valmennusta ja pelaajistoa myöten. Joukkue on täysin uusi. Tämä on minulle hieno haaste, joukkue on kuin oma lapseni, sillä olen saanut koota joukkueen näistä kavereista ja yrittää rakentaa pukukopistamme lähtien hyvän, yhtenäisen joukkueen, kertoo Indutnyi.

Joukkueen valmistautuminen kauteen lähti toden teolla käyntiin vasta myrskyn laannuttua seuran talousvaikeuksien selvittyä ja omistajuuden vaihduttua. Harjoituskausi ei siis luonnollisesti ole ollut täysin ideaali, mutta Indutnyi näkee uuden projektin tuomat haasteet positiivisena. 

– Aikaa valmistautumiseen ei tietenkään ole ollut kovin paljon, koska uusi omistajuus ratkesi vasta myöhäisessä vaiheessa. Mutta, tilanne on mikä se on ja meillä on kokeneitakin pelaajia. Kaudesta tulee todella mielenkiintoinen, koska olen harjoituskauden aikana nähnyt erittäin hyvää kehitystä joukkueessa. Pelaajat ymmärtävät mitä haluan ja ovat tehneet kaiken mitä olen heiltä pyytänyt. Olen tyytyväinen, koska minulla on kasassa joukkueellinen hyviä tyyppejä. Harjoittelemme kauden aikana 3-4 kertaa viikossa pelien lisäksi ja uskon sen riittävän.  

– Osa uusista pelaajista on tuttuja minulle entisestä seurastani Korsnäs FF:sta. He ovat hyvän tasoisia pelaajia ja minulle tuttuja. Kapteenimme Tal Bitton saapui Suomeen Los Angelesista ja joukkueessa on kokemusta mm. Ukrainan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Nika Sitchinavalla on kokemusta myös Veikkausliigasta (lainasopimus KuPS:ssa) ja hän on laatupelaaja, jonka kanssa pelasin nuorena yhdessä ja tunnen hänet erittäin hyvin. Hän tulee tekemään paljon maaleja sekä on myös johtajahahmo joukkueessa ja hyvä tuki nuorille pelaajille. 

Osa pelaajista on tullut Saksan ja alasarjaseura Red Stars Mönchengladbachin kautta Kissoihin, kun pakolaisina ukrainasta lähteneet pelaajat halusivat vaihtaa maata. Testijakson jälkeen paikka löytyi evakkoseuran historiaa omaavasta Ilves-Kissoista.  

– Korsnäsista mukanani tullut Andrii Barladym tunsi nämä pelaajat Ukrainan pelattuaan heidän kanssa Ukrainassa ja he olivat olleet pakolaisina Saksassa, mutta eivät viihtyneet siellä ja muuttivat Suomeen. He tulivat harjoituksiin, jotta voisin tarkastaa heidän tasonsa ja nyt he ovat joukkueessa.

Indutnyi vannoo hyökkäävän jalkapallon nimeen ja uskoo pelaajia jatkuvasti haastavan pelitavan myös kehittävän pelaajia eteenpäin omilla urillaan.  

– Haluan pelata hyökkäävää jalkapalloa. Olin itsepelaajana laitahyökkääjä, tai no ainakin parhaina vuosinani, kun olin nuori ja nopea! Siksi haluan nähdä meidän hyökkäävän laitojen kautta. Pelaamme vain hyökkäävää jalkapalloa, koska meillä on melko nuori joukkue ja omistaja (Pavlo Ostrenko) haluaa minun kehittävän näitä nuoria pelaajia. Hänellä (Ostrenkolla) on paljon kontakteja agentteihin ja eri tahoihin ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Tavoitteenamme on, että pelaajiamme tullaan katsomaan ja heistä kiinnostutaan korkeimmilla tasoilla Suomessa, sekä muualla Euroopassa. Pelaajillamme tulee toivottavasti olemaan hyviä mahdollisuuksia edetä urillaan, he tietävät sen ja antavat itsestään 100 prosenttia. 

Joukkueen pelitavasta voi siis olettaa hyökkäävää, Indutnyi ei halua “parkkeerata bussia” oman maalinsa. Nuori ja nälkäinen joukkue haluaa ukrainalaisen mukaan ottaa pelissä aloitteita ja pelata rohkeasti. 

– Pelaajien pitää tuntea kaikki pelipaikat ja ymmärtää jalkapalloa, minä yritän opettaa heitä siinä. Uskon, että kannattajamme tulevat olemaan tyytyväisiä, sillä meillä on paljon nuoria suomalaisia pelaajia ja he haluavat näyttää oman tasonsa. Tiedän, että Kissojen viime kausi oli todella vahva ja he olivat todella lähellä sarjanousua. Mutta moni asia seuran taustalla muuttui ja nyt meillä on täysin uusi joukkue. Uskon, että tämä joukkue pystyy vakuuttamaan kaikki ihmiset tässä kaupungissa, Indutnyi toteaa. 

Ilves-Kissojen sopimuspelaajat kaudella 2024 (suluissa pelaajan edellinen seura)

Maalivahdit:
Kasperovych Denis (Red Stars Mönchengladbach)
Harala Aleksi (Ilves A)


Puolustajat:
Bitton Tal (C) (FF Korsnäs)
Haapaniemi Aamos (TPS A)
Indutnyi Ihor (FF Korsnäs)
Madadov Ruslan (Red Stars Mönchengladbach)
Tuunainen Eeki (STPS)

Keskikenttäpelaajat:
Al Feily Reda (NoPS)
Danish Iltaf
Harala Elias (Tampere United)
Hjelm Alex (Valkeakosken Haka Akatemia)
Jalasvaara Akusti (Tampere United)
Koshadze Levan (Red Stars Mönchengladbach)
Moisio Joonas (PJK)
Patjas Niki (Tampere United)
Räisänen Eetu (Tampere United)
Zanidpour Milad

Hyökkääjät:
Barladym Andrii (FF Korsnäs)
Laouini Islam
Leinonen Leevi (Tampere United)
Sitchinava Nika (Pokon-Sokol Lubaczow)

Joukkueen taustahenkilöt

Valmentaja: Igor Indutnyi
Joukkueenjohtaja: Erkki Nieminen
Joukkueenjohtaja: Pekka Salo
Huoltaja: Kai Vesa

Kissojen kausi pyörähtää käyntiin sunnuntaina 7.4. uudella Tammelan jalkapallostadionilla, kun Kakkosen avausottelussa vastaan asettuu sarjanousija Esbo Bollklubb. Sunnuntai-iltapäivän ottelu käynnistyy klo 16.00 ja Ilves-Kissat toivottaa lämpimästi tervetulleeksi kaikki joukkueen ja hyökkäävän jalkapallon ystävät!