Ilves/2 parempi lukemin 4-2

Edellisellä kaudella niukasti Kakkosen b-lohkossa toiseksi Klubi04:n taakse jäänyt Ilves/2 oli Kissojen kauden ensimmäisessä harjoituspelissä vahvempi lukemin 4-2 (1-0). Viihdyttävässä ja tasaväkisessä ottelussa mentiin välillä päästä päätyyn ja molempien joukkueiden maalivahdit olivatkin hyvin työllistettyjä läpi kamppailun. Ilves-Kissojen joukkue on luonnollisesti mennyt jonkin verran uusiksi viime kauden osalta. Joulukuun try-out jaksolle osallistui kymmenkunta pelaajaa, joista tammikuulla joukkueen mukana jatkoivat maalivahdit Joni Miettinen (NoPS), Jussi Valkama (NJS, TP-T) sekä toppari Tommi Sääksi (TamU) ja laitapelaaja Wiljam Valtonen (FC Haka a-jun, PS-44).

Ilves-Kissat lähtivät otteluun uudella muodostelmalla, kun kolmen alakerrassa aloittivat vasemmalla Aleksi Siren, keskellä Tommi Sääksi ja oikealla laitatopparina Jesse Jaakkola. Laitapuolustajina tai ”wing backeina” oikealla aloitti Elias Kuusela ja vasemmalla Mauro Severino. Uusi pelijärjestelmä antoikin mahdollisuuden avata peliä näppärästi keskikentän kautta monta kertaa, mutta myös liian usein harjoittelemattomuus näkyi ja Ilves/2 pääsi pallonriistoon Kissojen omalla kenttäpuoliskolla. Ilveksen ensimmäisen puoliajan ainokainen syntyikin juuri tällaisesta tilanteesta, kun Kissat menettivät oman pelinavaamisensa yhteydessä pallon omalla kenttäpuoliskolla ja Ilves/2 pääsi nopeaan vastahyökkäykseen avoinna olevaa Kissapuolustusta vastaan.

Kissatkin saivat omat tilanteensa, vasemmalla laidalla viilettänyt Mauro Severino aiheutti nopeudellaan haasteita Ilves-puolustukselle, samoin kuin Toni Toijala. Molemmat pääsivät hyviin maalipaikkoihin, mutta laukaukset suuntautuivat päin maalivahtia. Jesse Jaakkola pääsi myös oikealta laidalta muutamaan otteeseen rakentamaan tilanteita vaarallisesti, mutta viimeistely-yritykset jäivät tällä kertaa heikoiksi. Niin Erkka Helminen kuin Mika Ahonen olivat vain senttien päässä päästä Ilvespuolustukselta karkuun, mutta tällä kertaa se ei onnistunut.

Toiselle puoliajalle Kissat vaihtoivat aloittaneen maalivahdin Joni Miettisen Sami Majaan ja Wiljam Valtonen tuli sisään Elias Kuuselan tilalle. Kissat myös siirtyivät neljän puolustuslinjaan, kun keskikentältä Juha Jokinen tuli pois ja Juho Ihalainen siirtyi Sääksin vierelle toppariksi. Toinen jakso alkoi huonoimmalla mahdollisimmalla tavalla, kun Ilveksen ensimmäinen roiskaisu puolustuslinjasta vapautti heidän hyökkääjän läpiajoon ja maalintekoon. Tämän jälkeen Ilves painoi Kissojen maalille ja hallitsi ottelua, tehden myös kolmannen maalin. Ilveksen myös tehdessä vaihtoja toiselle puoliajalle, pelin tempo hieman laski ensimmäisestä ja ottelusta tuli muutenkin rikkonaisempi. Kissat kuitenkin ryhdistäytyivät kolmannesta maalista, ja Mikael Paajasen hieno läpisyöttö tavoitti Iiro Riponiemen, joka tyylikkäästi kiersi maalivahti Aku Kavenin ja pisti pallon tyhjään maaliin.

Etenkin tästä Kissat innostuivat ja ottivat pelin hallinnan itselleen. Muutamien hyökkäysten jälkeen pallo löysikin maalin, kun Wiljam Valtosen matalaan laukaukseen Kaven sai juuri ja juuri jalkansa venytettyä, mutta siitä keskelle kimmonneeseen palloon oli oikeassa paikassa Erkka Helminen, joka sai myös juuri kurotettua pallon tyhjään maaliin. Kissojen kiri ei kuitenkaan tämän pidemmälle riittänyt, vaan Ilves pääsi vaarallisiin tekopaikkoihin vielä ottelun loppupuolella. Ensin Sami Maja esitteli rangaistuspotkujen torjuntataitojaan nappaamalla Ilveksen pilkun kiinni, mutta hetkeä myöhemmin ei ollut enää mitään tehtävissä, kun noin 20 metristä lähtenyt kierteinen laukaus löysi takayläkulman ja tilanne oli 4-2.

Näin ottelua kommentoi päävalmentaja Giorgi Ositashvili:

”Hienoa, että pääsimme vihdoin pelaamaan. Olemme harjoitelleet fysiikkapainotteisesti, mikä näkyi varmasti taktisessa pelaamisessamme etenkin pelinavaamisessa. Myös se, että sekoitimme pelijärjestelmää viime kaudesta ja mukana oli aivan uusia kavereita, vaikutti varmasti. Pelaamisessamme oli kuitenkin hienoja elementtejä. Kun löysimme keskialueelta Mika Ahosen, Erkka Helmisen tai Toni Toijalan, hienoja asioita tapahtui. Valitettavasti emme tänään saanut siitä tämän parempaa palkintoa, mutta jos jatkamme samalla tavalla ja pystymme jo tässä vaiheessa haastamaan sarjan parasta joukkuetta tällä tavalla, on meillä tulossa hieno kausi. Tänään Ilves oli kuitenkin vielä organisoidumpi joukkue, mikä ehkä näkyi sitten myös tulostaululla.”

”Tappio kuitenkin harmittaa, ja olin hieman pettynyt prässipelaamiseemme. Emme saaneet tuotua otteluun sieltä niitä tavoitteita, joita olimme harjoitelleet. Ilveksen prässääminen oli parempaa ja organisoidumpaa, meidän pitää pystyä jatkossa siinä parantamaan. Ottelu kuitenkin osoitti, että olemme hyvässä vaiheessa kunnon rakentamisen suhteen. Moni jätkistä veti heti 90 minuuttia, mutta vaikka he olivatkin puhki, jaksoivat he mielestäni hyvin loppuun asti, eikä väsymyksen piikkiin voi laittaa mitään. Ottelu oli kova ja valmisti varmasti molempia osapuolia tulevaa cup-kilpailua varten.”

Maalivahtivalmentaja Esa Saarinen kommentoi maalivahtitilannetta lyhyesti seuraavalla tavalla:

Jussi Valkama oli tällä kertaa pelaamassa ACE:n kanssa ja ottamassa siellä minuutteja, hän on meidän mukana ensi viikolla. Meillä on ollut hyviä maalivahteja treeneissä ja kiinnostuneita useampikin, ja ehkä tulossa on testiin vielä joku kaveri. Maalivahtitilanne on siis hyvä tällä hetkellä.”

Ilves-Kissat pelaa seuraavan kerran lauantaina 23.11. klo 11.00 Pirkkahallissa jälleen Ilves/2 vastaan, mutta tässä ottelussa kuitenkin Ilves painottaa pelaajia, jotka eivät tule pelaamaan cup-ottelussa, joten vastus on hieman erilainen.

”Meillä oli jonkin verran poissaoloja tänään. Sopimuspelaajista Ville Puustinen ja Toni Paukkeri kärsivät pienistä vammoista, samoin kuin Tomi Ylinen loukkasi itseään PP-70 futsal liigan ottelukiertueella pohjoisessa. Radwan Moussa oli myös poissa. Testipelaajista kaikki pelaajat jatkavat tällä tiedolla testijaksoa kanssamme. Mika Ahosen, Erkka Helmisen, Mikael Paajasen ja Iiro Riponiemen kanssa neuvottelemme sopimuksista. Mauro Severino lähtee näillä näkymin ensi viikolla testiin ulkomaille, meillä on kuitenkin hyvä yhteisymmärrys siitä että jos mies Suomessa ensi kaudella pelaa, on osoite Ilves-Kissat. Harjoituksissamme on myös ollut muutamia muita pelaajia, mutta haemme yhä vahvistuksia etenkin puolustuspäähän, sillä jo viime kaudella materiaalimme sinne oli hieman ohut”, kertoo Ositashvili pelaajatilanteesta.