Arto Lehtiö 1938 – 2023

Arto Lehtiön muistolle

Suruviesti Arto Lehtiön poismenosta tavoitti urheiluväen 15.kesäkuuta, 2023. Arto oli urheilun monitoimimies, mutta tarkastelen asiaa lähinnä jalkapallon, Ilves-Kissojen ja omasta näkökulmastani. Arto oli valmentajani viisi pelikautta 1969-1973.  Tulin kesäksi 1969 Kissoihin Tapasta B-juniorina, mutta pelasin koko kesän A-juniorijoukkueessa, jossa valmentajina olivat Arto Lehtiö ja Hannu Avola. Tämän kaksikon suurta ansiota oli se, että nuoria nostettiin edustusjoukkueen harjoitusrenkaaseen vuosittain ja annettiin mahdollisuus pelata seuran edustusjoukkueessa. Meitä 50-luvulla syntyneitä pääsi useita mukaan edustusjoukkueeseen 1970-luvun vaihteessa mm. Matti Laine, Mikko Lampi, Timo Fernelius, Ari Orava, Hannu Hisso, Jukka Raittinen ja minä. Arto oli valmentajana osaava, suora, rehellinen, kuunteleva ja ymmärtäväinen, uskoi kovaan työntekoon ja tuli toimeen kaikkien kanssa. Valmentajan tehtävä sen ajan Kissoissa ei suinkaan ollut aina helppo. Joukkue oli sekoitus monista maajoukkuepelaajista, suurista persoonista ja nuorista lupauksista. Siihen aikaan vielä niin valmentajat kuin pelaajatkin tekivät lisäksi päivätöitä tai opiskelivat. 

Artolla oli myös vahva pelaajatausta ja hän kuului Kissojen 60-luvun vakiokaartiin vuosikausia.  Artsi pelasi silloisen pelijärjestelmän mukaan vasempana sivutukena numerolla 6. Hän kuului myös siihen legendaariseen joukkueeseen, joka piti kesällä 1965 maalinsa puhtaana peräti seitsemässä (7) ottelussa sarjan alusta laskien. Kissojen puolustus taisteli sisulla ja sydämellä ja siihen kuuluivat mv. Matti Haavisto, puolustajat Pekka Sunell ja Simo Lehtonen ja tukilinja Pauli Ahvonen-Aarno Rinne-Arto Lehtiö. 

Artsi oli myös erittäin taitava käsistään ja työskenteli kenkä-, ja nahka-alan tehtävissä kenkätehdas Ellan palveluksessa pienteollisuustalossa. Myöhemmin hänellä oli myös oma yritys, jossa korjattiin kaikenlaisia urheilutarvikkeita, varusteita ja välineitä. Pallon korjaus häneltä onnistui käden käänteessä vielä siihen aikaan kun pallot olivat nahkavalmisteisia. 

Mieleeni muistuu eräs juttu harjoituskaudelta 1971-72. Olin jääkiekossa kova Ilves-fani, koska pelasin junioriajan  jääkiekkoa Ilveksessä. SM-sarjan päätösottelu TuTo-Ilves pelattiin Turussa 16.03.1972 ja Ilveksellä oli mahdollisuus mestaruuteen. Soitin Artsille kenkätehdas Ellaan, että saanko luvan mennä Turkuun ja olla pois illan harjoituksista? Artsi vastasi, että mene nyt kun et ole ollut vielä kertaakaan pois harjoituksista tällä harjoituskaudella, mutta muista, että harjoitukset jatkuvat kohdallasi huomenna!

Niin jatkuivat, menin Turkuun ja Ilves voitti pelin ja mestaruuden.

Arto oli syntynyt 28.12.1938 ja teki mittavan työn Ilves-Kissoissa edustusjoukkuepelaajana sekä juniori- ja edustusjoukkuevalmentajana.

Kiitos kaikesta Arto. Vuodet vierineet iltaan ehtineet, muistoja antaa, läpi elämän kantaa.

Tapani Telenius, koko Ilves-Kissojen kilta ja seuratoverit vuosien varrelta.

Arto Lehtiö vuoden 1966 keräilykortissa.