Kissoille voitto mielipuolisesta yhdeksän maalin paikallistrilleristä

Ilves-Kissat kohtasi juhannusviikon torstaina paikallisvastustaja Ilves/2:n tärkeässä Kakkosen kamppailussa, kun joukkueet lähtivat otteluun tasapisteissä. Pisteiden merkitys ja paikallispelin tunnelma oli aistittavissa alusta asti, kun joukkueet ottivat toisistaan mittaa vaiheikkaassa jalkapallo-ottelussa, josta ei tapahtumia puuttunut.

Kissojen päävalmentaja Alexander Baranov on painottanut saapumisestaan asti, että tyylipisteillä ei ole väliä kun joukkueen tehtävänä on tienata tarpeeksi sarjapisteitä säilymistä varten. Ukrainalaisen ajanjakso onkin tuonut selvän muutoksen joukkueen kykyyn taistella pisteistä ottelusta toiseen ja paikallisottelu ammattimaisesti johdettua Ilveksen reservijoukkuetta vastaan ei tuonut tähän lähestymistapaan muutosta.

Espanjalaisvalmentaja Guillem Santesmasesin luotsaama nuori Ilves/2-ryhmä on ilmeisen kokematon aikuisten peleistä, mutta kieltämättä taitotasoltaan ja joukkuepelin yhtenäisyydeltään monella tapaa sarjan parhaita joukkueita. Baranov ei kuitenkaan ollut huolissaan nuoren ryhmän taipumuksesta hallita peliä pallollisena ja korkealla Kissojen prioriteettilistalla olikin Ilveksen rangaistusalueella pyrkiminen, kun tilaa muodostui korkealla pelaavan puolustuslinjan taakse.

En välitä liikaa pallonhallinasta, se ei mielestäni takaa otteluiden voittoa. Keskityimme toimittamaan palloa vastustajan rangaistusalueelle mahdollisimman usein. Toki, teimme paljon virheitä puolustuspäässä ja emme tunnu vielä osaavan keskittyä hyökkäämiseen ja puolustamiseen samanaikaisesti. Siihen panostamme (harjoituksissa), Baranov avaa pelin avainasioita.

Ilves otti hallitsi ottelun alkuvaihteita pallon kanssa, mutta Baranovin teesien mukaisesti myös Kissat pääsi ajoittain nopeilla iskuilla laukaisupaikoille asti. Keltapaidat otti lopulta johdon 17. minuutilla Miko Koivuniemen maalilla, mutta heti takaiskun jälkeen paikallisottelau isännöinyt Kissat alkoi syttyä peliin ja luomaan etua voittamalla tärkeitä taisteluita ympäri kenttää. Tasoitus tuli kuitenkin jo puolen tunnin jälkeen, kun Andrii Barladym viimeisteli taitavasti toisen maalinsa toisessa peräkkäisessä kotiottelussa.

Jakso eteni tasaisissa merkeissä, mutta juuri ennen taukoa oli luvassa kotijoukkueen kannalta posiitivinen yllätys, kun Iltaf Danish siirsi pallon tyhjään verkkoon, mallikkaan oikealta laidalta rakennetun hyökkäyksen jälkeen, jonka taidokkain suoritus oli Serhii Chebotarovin nosto Akusti Jalasvaaralle, jonka ohjaus tuli maalivahdin kautta Danishin ulottuviin.

Tauolle mentiin hieman varkain kotijoukkueen johdossa, mutta punapaidat saivat onnistumisestaan selvästi uutta puhtia ja toinen jakso alkoi itsevarmoilla otteilla. Viime otteluissa hieman hyökkäävämässä roolissa operoinut Danish pääsi tunnin jälkeen karkaamaan mainion läpisyötön jälkeen puolesta kentästä karkuun ja taitava keskikenttäpelaaja hassutti parikin vastustajaa, lopulta sijoittaen pallon ohi Lucas Väyrysen ja läpi peittämistä yrittäneen Ilves-puolustuksen.

Kotijoukkueen 3-1 johto tuntui tukevalta, kun oma rangaistusalue pysyi suhteellisen hyvin kontrolloituna ja Denis Kasperovych ei joutunut kummempiin torjuntoihin. Lopulta Ilves sai hieman apuja tuomaristoltakin, kun erikoistilanteen jälkeen tuomittiin todella epäselvän oloinen rangaistuspotku, jonka keltapaitojen Denis Kocol siirsi varmasti verkkoon.

Sama mies onnistui muutamaa minuuttia myöhemmin toistamiseen, kun nuoren Ilves/2:n loppukiri toi joukkueen nopeasti tasoihin yli puolentunnin takaa-ajoasemassa pelaamisen jälkeen. Tasatilanne ei kuitenkaan ollut voimassa montaakaan minuuttia, kun Kissat kuittasivat johdon takaisin nimiinsä, vaihtopelaaja Niki Patjaksen tällätessä pelivälineen erikoistilanteen irtopallosta etuylänurkkaan.

Kissojen neljännen jälkeen peliaika alkoi käydä vääjämättömästi kohti loppuaan ja Ilves alkoi ymmärrettävästi ottaa riskejä pyrkiessään Kissojen alueelle. Lopulta riski kostautui, kun Ilveksen maalilla torjunut Väyrynen oli noussut keskiympyrään asti pitämään palloa omillaan ja Leevi Leinonen pystyi riistämään pallon, karaten kohti tyhjää maalia. Leinonen lopulta piti pallon Väyrysen jahdatessakin, eteni boksiin asti ja laittoi pallon varmuuden vuoksi yläriman kautta tyhjään maaliin, ohi epäuskoisten keltapaitaisten puolustajien. Maali oli 23-vuotiaalle laiturille kauden ensimmäinen,

Leinosen lisäajan toisella minuutilla syntynyt maali ei jäänyt edes ottelun viimeiseksi, kun paria minuuttia myöhemmin Ilves sai ottelun toisen rangaistuspotkunsa, jonka hiljattain Veikkausliigassakin debytoinut 17-vuotias Arttu Tulehmo viimeisteli ohi Kasperovychin.

Lisäajan toinen maali kuitenkin riitti ja kymppiä ei saatu Tammelassa täyteen, kun historian kirjoihin jäi Kissojen 5-4 voittolukemat. Joukkue siis kuittasi kauden aikasemmassa kohtaamisessa kärsityn 5-0 tappion ikimuistoiseen tyyliin, ja tärkeimpänä saalina totta kai kolme pistettä, joilla Kissat nousi paikallisvastustajansa ohi B-lohkon sarjataulukon 9. sijalle.

Kokenut ukrainalaisluotsi Baranov ei kuitenkaan nähnyt kummempaan juhlaan aihetta, kun joukkue hakee edelleen peli peliltä vakiintuneempaa suoritustasoa ja sitä kautta parempaa tuloskuntoa.

Vaihtopelaajamme toivat peliin vauhtia ja kamppailuvoimaa, jota heiltä odotimmekin. Meillä on vielä pitkä matka kehittyäksemme, mutta nyt uskon että olemme sisäistäneet sen pelien kautta, toteaa Baranov.

Voitto nosti Kissat kolme pistettä paikallisvastustajansa ohi ja pisteen päähän EBK:sta, joka kohtaa heinäkuun ensimmäisellä viikolla Ilveksen Tammelassa. Kissat puolestaan jatkaa saa levätä lähes kaksi viikkoa ennen vierasreissua Raumalle, kun 3.7. pelattavaa ottelua isännöi lohkon kolmosena majaileva Pallo-Iirot.

Seuraava kotipeli osuu 8.7. maanantaipäivälle, kun Kissat isännöi HJS:aa, jonka jälkeen heinäkuu tuo vielä kaksi peräkkäistä paikallisepeliä TPV:ja ja Tampere Unitedia vastaan.

Kissat – Ilves/2 (20.6.2024)

Kokoonpano: #1 Kasperovych, #2 Tuunainen (76′ <-> #29 Patjas), #4 Haapaniemi, #6 Sitchinava, #10 Barladym, #13 Räisänen, #17 Chebotarov, #18 Bitton (C), #19 Jalasvaara (90′ <-> #21 Leinonen, #89 Danish, #99 Madadov (80′ <-> #9 Hjelm).

Penkillä: #8 Lauouni, #29 Moisio.

Artikkelikuva: Matias Lahtinen