Jean Fridolin Nganbe Nganbe Kissojen pelaajavalmentajaksi

Tervetuloa Kissoihin Frido!

Ilves-Kissojen valmennusosasto tulevalle kaudelle on valmis, kun Jean Fridolin Nganbe Nganben kanssa on tehty sopimus kaudesta 2021.”Frido” on 32-vuotias Kamerunilainen jalkapalloilija, joka saapui Suomeen vuonna 2011 Veikkausliigaan AC Oulun paitaan. Suomessa mies on edustanut AC Oulun lisäksi Oulun Palloseuraa, FC Lahtea, Vaasan Palloseuraa, RoPS:a, PIF:ä sekä viimeisimpänä FC Hakaa, josta mies oli viime kauden lopussa hakemassa tuntumaa PK-KU:sta loukkaantumisten jälkeen. Frido pystyy pelaamaan kaikissa hyökkäysrooleissa, niin keskellä kuin laidalla. Mies on pelannut yhteensä 185 ottelua Suomessa, joista pääosan Veikkausliigassa ja Ykkösessä. Tarkkasilmäisimmät ja otteluraporttien lukijat saattoivatkin miehen jo huomata edellisestä harjoitusottelusta KaaPo:a vastaan, jossa mies syötti 3-1 voittomaalin Toni Toijalalle.

”Juttelimme Fridon kanssa syksyllä ja kyselin miehen suunnitelmia tulevalle kaudelle. Aloitimme siitä keskustelut yhteistyöstä joita jatkoimme joulukuulle. Asiat oli sovittu jo hyvin pitkälle joulukuulla, mutta Frido halusi vielä kokeilla löytää ratkaisua jatkaa päätoimisena pelaajana jossain muualla, minkä vuoksi täysillä Frido pääsi mukaan vasta nyt helmikuulla. Frido piti visiostamme luoda ammattimainen jalkapalloseura pelaajalähtöisellä, ammattimaisella toimintakulttuurilla ja hänellä oli jatkuvasti halu tulla meille, mikäli asiat eivät toisiin seuroihin loksahda paikalleen. Tiesin Fridon vaatimustason entuudestaan, joten hän sopii mielestäni loistavasti pakettiimme ja siihen millaista toimintakulttuuria myös päävalmentaja Ositashvili haluaa seuraan ja joukkueeseen ajaa”, kommentoi sopimusta Tuomas Karjanlahti.

”Mahtavaa, että saimme Fridon mukaan valmennukseen. Hänellä on hyviä ajatuksia pelaamisestamme ja luonnollisesti neljä silmää kahden sijaan näkee asioita päivittäisessä tekemisessämme paremmin. Hän tuo oman näkemyksensä joukkueen tekemiseen, jokaiselle osa-alueelle ja hänen kokemuksensa tuo paljon etenkin joukkueemme henkiselle puolelle,sillä hän tietää miten menestyvä joukkue pelaa ja mitä se vaatii päivittäisessä tekemisessä. Hän on tottunut ammattimaiseen toimintaan ja vaatii sitä jatkuvasti niin minulta kuin joukkueeltamme. Tämä on hieno askel jälleen kohti ammattimaisemmin toimivaa joukkuetta ja seuraa”, kommentoi Fridon tuloa joukkueeseen päävalmentaja Giorgi Ositashvili.

”Näkemyksemme pelistä on hyvin samankaltainen, olemmehan molemmat vasenjalkaisia pelaajiakin! Tietysti erojakin on, mutta perusperiaatteet ovat samat ja haluamme joukkueemme pelaavan aktiviista, aggressiivista ja teknistä jalkapalloa. Olen nauttinut paljon Fridon kanssa työskentelystä tämän lyhyen ajan kun hän on ollut mukana ja uskon että meillä on hienoja hetkiä edessämme”, luonnehtii Ositashvili valmentajien ajatusmaailmojen yhteneväisyyttä.

Nganbe Nganbe on valmentanut edelliset kaksi kautta Hakan U-20 joukkuetta pelaamisen ohella ja suorittanut B-valmentajatutkinnon. Mies tulee Kissoihin pelaajavalmentajatittelillä ja haluaa omalta osaltaan auttaa joukkuetta ylöspäin myös viivojen sisäpuolella. Soitimme miehelle ja teimme pienen haastattelun hänen ajellessaan tampereelle tiistain lenkkivuorolle.

Tervetuloa seuraan Frido, hienoa saada sinut mukaan Kissojen iloiseen joukkoon. Mikä fiilis?

Hienoa olla täällä, olen todella innoissani. Tämä on uusi askel ja uusi haaste minulle, koska siirryn nyt poikien valmentajasta miesten valmentajaksi. Nuorille voimme antaa vielä jotain anteeksi, koska he vielä opettelevat, mutta aikuisten kanssa vaatimustaso on aivan eri. Olen valmentajanurani alkuvaiheessa ja minulla on vielä paljon opittavaa, joten on mahtavaa päästä nyt työskentelemään näin tavoitteellisessa seurassa, jossa saan haastaa itseäni päivittäin.

Mikä sinua motivoi valmentajana ja onko sinulla jotain esikuvaa?

Meillä on hieno mahdollisuus Kissojen kanssa tehdä mahtava pitkän tähtäimen projekti, mikä motivoi minua suuresti. Tietysti minua motivoi myös yleisesti eteenpäin meneminen joukkueena ja seurana, sekä henkilökohtaisesti valmentajana. Hienointa on kuitenkin saada jakaa tietoa, kokemuksiani ja ajatuksiani pelaajille ja nähdä heidän omaksuvan uusia asioita ja kehittyvän. Esikuvanani on ehdottomasti Juha Malinen, joka valmensi minua useana vuotena. Hänellä oli kyky saada pelaajista aina paras irti ja hänellä oli visio jokaisen pelaajan henkilökohtaiselle kehitykselle, johon hän pelaajia päivittäin ohjasi. Kunnioitan häntä suuresti ja olemme yhä jatkuvasti tekemisissä hänen kanssaan. En ihmettele yhtään sitä miksi hän on Suomen U21-joukkueen päävalmentaja, sillä hän on paras valmentaja, jonka olen Suomessa nähnyt.

Miten kommentoisit tämän hetkistä joukkuetta?

Tämä on ryhmä työteliästä porukkaa, mutta heidän tulee ottaa tällä kaudella askel eteenpäin jotta pääsemme tavoitteisiimme. Odotan heiltä kuitenkin paljon niin pelaajana kuin valmentajana, koska olen nähnyt heidän potentiaalinsa, kun he tekevät asiat kunnolla. Toivottavasti saan heidät ymmärtämään oman ajatusmaailmani ja saamme heidät taistelemaan entistä raivokkaammin Kissalogon puolesta. Joskus treenaaminen, pelaaminen tai valmentajan vaatimustaso voi vähän ottaa päähän, etenkin Suomen pitkällä pre-seasonilla, mutta tarkoituksenani on auttaa pelaajia tekemään parhaansa ja tähtäämme aina yhdessä voittoon.

Tulet seuraan pelaajavalmentajaksi, millaisia ajatuksia se herättää?

Roolini tulee olemaan mielenkiintoinen. Näkökulma kentän laidalta on hyvin erilainen kuin kentältä ja nyt pääsen toimimaan molemmissa. Pyrin ohjaamaan kanssapelaajiani mahdollisimman paljon myös pelatessani. Näen pelaajavalmentajan roolin siinä mielessä erittäin positiivisena, sillä pystyn näkemään ja kuulemaan asioita myös kentällä ja tuomaan valmennukseen uudenlaista näkökulmaa.

Tervetuloa seuraan Frido!

Ilves-Kissojen valmennus 2021
Päävalmentaja: Giorgi Ositashvili
Apuvalmentaja: Jean Fridolin Nganbe Nganbe
Maalivahtivalmentaja: Esa Saarinen
Fysioterapeutti: Laura Ristimäki