Kuinkahan sen Hongan saisi kumoon?

TPV:n 85-vuotisjuhlaottelu Tammelassa sujui hiukan niin kuin sarjataulukkoa katsellessa oletettiinkin. Jusu Karvonen vei TPV:n johtoon ensimmäisen jakson puolivälissä ja teki toisensa heti toisen jakson alkupuolella. Miikka Mörö kavensi pilkulta, kun ottelua oli jäljellä parikymmentä minuuttia, mutta tasoitukseen saakka Kissojen rahkeet eivät riittäneet. Lisä-ajalla vielä Severinon veljekset herkuttelivat kolmannenkin maalin, joten kahden maalin tappioasemassa poistuttiin Tammelasta.

Juhannuksen jälkeinen jalkapallotaival Ilves-Kissojen kannalta on sujunut perin mollivoittoisesti. Neljä ottelua, neljä tappiota, nolla pistettä. Eikä tilanne suinkaan helpotu sunnuntainakaan, kun Tammelaan saapuu lohkon ylivoimainen kärkijoukkue, FC Honka Espoosta. Honka on pelaamissaan kahdessatoista ottelussa ottanut jokaisesta ottelustaan täydet kolme pistettä, tehnyt 30 maalia ja päästänyt omiin ainoastaan kolme.

Seura perustettiin alun perin vuonna 1957 yleisseurana nimellä Tapion Honka. Vuonna 1975 lajit erkanivat emoseurasta omiksi seuroikseen, jalkapalloseuran nimeksi tuli FC Honka. Seuran ansioluettelo on aika mykistävä, sillä 2000-luvulla seura pelasi ensin kuusi kautta Ykkösessä ja sen jälkeen peräti yhdeksän kautta Veikkausliigaa. Vitriinissä komeilee kolme Veikkausliigan hopeamitalia, Suomen cupin voitto vuodelta 2012 sekä kolme cupin kakkossijaa. Liigacupin Honka on voittanut kahdesti. Hongan taru Veikkausliigassa päättyi viimekauden jälkeen, kun seuran talous horjui sen verran voimakkaasti, ettei sille myönnetty enää liigalisenssiä. Seura sai kuitenkin Pallohongan sarjapaikan Kakkosesta ja suuri joukko avainpelaajista jäi Kakkosessa pelaavaan joukkueeseen. Se selittää osin joukkueen dominanssin Kakkosen etelälohkossa. Lisäksi joukkueen peräsimeen tarttui viime kaudella Hakassa vastuuta harjoitellut Juho Rantala.

Seuralla on ollut kunnianhimoisia tavoitteita, eikä vähäisin ollut Tapiolaan rakennettava jalkapallostadion, jonka hankesuunnitelmalle on käynyt samalla tavalla kuin joukkueen Veikkausliigataipaleelle. Mitään tuulesta temmattuja haihatteluja nämä eivät olleet, sillä joukkueella oli melkoinen kannattajapotentiaali. Parhaimmillaan vuonna 2006 Hongan katsojakeskiarvo kotonaan oli 4 255, jota enemmän katsojia oli tuolloin ainoastaan HJK:lla. Seura arvostaa juniorityötä, siitä vaikuttavimpana esimerkkinä juniorien Helsinki Cup, jonka järjestelyvastuu seuralla on ollut jo vuodesta 1976 lähtien. Kumppanina aluksi oli KäPa ja nyttemmin HJK.

Seuran väreissä ovat pelanneet mm. Janne Saarinen, Hermanni Vuorinen, Aleksander Kokko, Rami Hakanpää, Hannu Patronen, Tomi Maanoja, Rasmus Shuller, Tapio Heikkilä, Duarte Tammilehto, Timi VäyrynenMoshtagh  Yaghoub ja Ilveksessä nykyisin pelaava Antti Mäkijärvi. Kovia pelaajia eri puolella palloilevaa valtakuntaa tänään ja vielä tulevaisuudessakin.

Joukkueet ovat kerran kohdanneet. Ilves-Kissat vieraili Tapiolan urheilupuistossa toukokuun lopulla ja palasi kotiin tyhjin käsin. Hongasta onnistuivat maalinteossa Filipe de Mello, Antonio Inutile ja Niki Otaru. Kissojen kavennus syntyi pelin yliajalla, kun Timor Inapshba onnistui aikeissaan.

Sunnuntain ottelu on myös Vakioveikkauksen kohteena kaksitoista, mutta kaikesta edellä kerrotusta johtuen kovin moni tuskin ruksaa siihen kohtaan kuponkia merkin 1. Pitkävedossa Kissojen kotivoitto palauttaa rahat pelaajalleen peräti kertoimella 11,45. Ja siinä saattaakin piillä jättiyllätyksen paikka, jos Honka sattuisi vielä saapumaan Tammelaan hiukankaan palttoon napit auki. Valtamerilaivojakin on nimittäin kaatunut.