Palloliiton info kilpailutoiminnasta

Koronavirusepidemia ja siihen liittyvät viranomaispäätökset ovat käytännössä keskeyttäneet kaiken joukkueharjoittelun ja pelitoiminnan koko Suomen alueella.

Kilpailutoiminnan osalta lähtökohta on, että kaikki sarjat pelataan sen jälkeen, kun poikkeustilanne on ohi. Sarjojen aloittamiseen valmistelu lähtee siitä, että sarjat pyritään käynnistämään noin kahden viikon kuluessa siitä, kun viranomaiset mahdollistavat toiminnan käynnistämisen. Käytännössä tämän arvioidaan tässä tilanteessa tarkoittavan sitä, että kilpailutoiminta päästään aloittamaan noin kahden viikon kuluessa siitä, kun koulujen toiminta on avattu. Tällä hetkellä edellä mainittu tarkoittaa sitä, että emme aloita sarjatoimintaa missään tapauksessa ennen huhti-toukokuun vaihdetta.

Sarjojen alun viivästymisen johdosta emme toistaiseksi vahvista tai julkaise sarjojen vielä vahvistamattomia peliohjelmia. Järjestelmistämme myös poistetaan lähipäivinä kaikki ottelutiedot niistä otteluista, jotka olivat merkitty/sovittu pelattavaksi ennen 13.4.

Kilpailutoiminnon henkilöstö on työstänyt vielä puuttuvia otteluohjelmia. Mikäli häiriö on lyhytaikainen niin sarjat pystytään pelaamaan kutakuinkin suunnitellusti. Sarjakohtaisesti ratkaistaan pelitapojen muutokset, niin että saadaan mahdollisimman mielekkäät ja oikeudenmukaiset sarjat aikaan. Toki sarjoihin voi tässäkin tilanteessa tulla paikoittain suhteellisen tiivis ottelutahti. Sarjat, joissa karsinnat ovat kesken, pelataan ensin karsinnat loppuun ja sen jälkeen niissä pelataan mahdollisimman hyvin joukkueita palveleva sarja.

Lisäksi pyrimme nyt luomaan vaihtoehtoja siitä (häiriön ollessa pitkäaikaisempi), kuinka sarjat saadaan pelattua mahdollisesti oleellisesti lyhenevän sarjakauden kuluessa. Käytännössä harkitsemme sarjakohtaisesti mahdollisuuksia tiivistää ottelurytmiä, pelata myös kesätauolla ja/tai pidentää sarjakautta parilla-kolmella viikolla. Lisäksi radikaalimpia muutoksia päätettyihin sarjajärjestelmiin voidaan joutua tekemään. Tällöinkin kuitenkin lähtökohtana on, että häiriön päättymisestä noin kahdessa viikossa saadaan kilpailutoiminta käynnistettyä ja kaikki sarjat pelataan tavalla tai toisella.

SPL-turnausten osalta sijoittamista kalenteriin selvitetään ja siitä tiedotetaan erikseen.

Toivomme seuroilta ja joukkueita malttia ja rauhallisuutta tässä ikävässä tilanteessa. Toimimme jatkossakin täysin Suomen hallituksen ja terveysviranomaisten määräysten ja ohjeiden mukaisesti ja tiedotamme tilanteen muutoksista ja jatkotoimenpiteistä heti kun se mahdollista.

Toiminnan ollessa keskeytyksissä rohkaisemme joukkuetaustoja pitämään edelleen säännöllisesti soveltuvin keinoin määräyksiä rikkomatta yhteyttä joukkueensa pelaajistoon ja korostamaan heille hyvää henkilökohtaista hygieniatasoa sekä ohjeiden ja määräysten noudattamista. Samalla pyydämme tukemaan ja kannustamaan pelaajia – erityisesti lapsia ja nuoria – omaehtoisen harjoittelun ja liikunnan toteuttamisessa siinä määrin, kun se näissä oloissa on mahdollista.

Taloudellisten vaikutusten minimoimiseksi kehotamme seuroja myös varmistumaan siitä, että suljetuista ja/tai perutuista harjoitustiloista/-vuoroista ei synny seuralle kustannuksia. Palkattujen työntekijöiden mahdollisiin lomautuksiin yms. liittyen Palloliitto on lähettänyt seuroille erilliset ohjeet.

Kilpailuihin liittyvä henkilöstö työskentelee tällä hetkellä pääsääntöisesti etätöissä, mutta olemme toistaiseksi normaalisti edelleen puhelimitse tai sähköpostitse tavoitettavissa. 

Suomen Palloliiton kilpailutoiminto