Nousukarsinnan ensimmäinen ottelu tasapeliin

Ilves-Kissat kohtasi Kakkosen nousukarsinnan ensimmäisessä ottelussa Sauvon OP-Hakkispaana -areenalla Lännen lohko A:n voittajan Peimari Unitedin. Peimari oli voittanut lohkonsa maalieron turvin ollen vain yhden maalin parempi kuin Inter/2. Sauvosta löytyy hienot puitteet jalkapalloilulle, halli ja stadion ovat toistensa yhteydessä ja usea pelaaja näytti tulevan pyörällä tai kävellen paikalle, asuen siis kentän välittömässä läheisyydessä. Peimari Unitedin tarinasta löytyy lisää esimerkiksi Byyrin youtube -kanavan puolelta parin vuoden takaa, mikäli seuraan haluaa tutustua paremmin. Mutta se vastustajasta, mennään itse otteluun.

Vielä viikolla Kissojen terveystilanne oli lähes täydellinen, kun poissa oli vain pitkäaikaispotilas Tommi Smeets. Valmistavissa harjoituksissa sairasosastolle lisättiin kuitenkin Eetu Virtanen, jonka pelaaminen viimeisessä ottelussa on epävarmaa. Ilves-Kissojen valmentaja Giorgi Ositashvili kertoi otteluun valmistautumisen sujuneen hienosti ja joukkueen olevan valmis koitokseen. Syksyhän on jalkapallon hienointa aikaa, ja nyt oli vihdoin aika poimia koko lyhennetyn, mutta silti niin pitkän kauden hedelmät. Peimarin hyväkuntoisella, hieman Pyynikin urheilukenttää suuremmalla mutta paremman alustan omaavalla kentällä ennusmerkit olivat lämmittelynkin yhteydessä kohdillaan – joukkue näytti rauhalliselta ja sopiva pilke silmäkulmassa Kissojen veljeslauma veti valmistavat rutiinit läpi EDM-musiikin pauhatessa. Kapteeni Juha Jokinen teki paluun avaukseen, mutta muuten mentiin hyvin yläloppusarjasta tutulla avauksella.

1. Puoliaika – Kissojen hallinnasta huolimatta Peimarin johdossa tauolle

Ottelun alku oli tasaista tunnustelua puolin ja toisin. Kissat pääsivät muutamaan hyvään nopeaan hyökkäykseen ja peimari sai muutaman vaarallisen erikoistilanteen. Kissojen ensimmäinen tilanne muotoutui Toni Toijalan kautta, joka haastoi laidalta ja pääsi syöttämään takaviistoon Toni Paukkerille noin kuuteen-seitsemään metriin. Peimarin puolustus sai kuitenkin sen verran häirittyä, ettei Paukkeri saanut kunnon laukausta aikaiseksi. Hyvä alku Kissoille.

Ottelussa hyvin usein tuli jonkinlainen suvantovaihe, jonka jälkeen molemmissa päissä alkoi tapahtua. Kissojen ensimmäisen tilanteen jälkeen Peimari United pääsi seuraavasta hyökkäyksestä testaamaan ensimmäisen kerran Kissamolari Sami Majan päivän vireystilaa, kun noin 30 metristä lähteneeseen sivuvapariin pääsi Kissapuolustuksen keskeltä Peimarin pelaaja ensimmäisenä puskemaan. Tämä suuntautui onneksi vielä aikalailla päin Majaa, ja hän pystyi torjumaan pallon helpohkosti kulmapotkuksi. Näissä kahdessa tilanteessa olikin ottelu pienoiskoossa – Kissat rakensivat maatapitkin hienoja hyökkäyksiä Peimarin maalille, kun taas kotijoukkue tyytyi pitämään joukkueen tiiviinä, tai ainakin puolustuksen suhteellisen alhaalla, ja tavoittelemaan pitkillä palloilla hyökkääjää numero 17, Fransisco Efraimia.

Ottelu oli jännittävine käänteineen erittäin viihdyttävää jalkapalloa, jossa molemmilla joukkueilla oli paikkansa. Kissat prässäsivät välillä korkeampaa, ja tämä oli aiheuttaa pariin otteeseen hankaluuksia Peimarin maalivahti Gerson Limalle. Toni Toijala yritti ottelun aikana pariinkin otteeseen nostaa pallon hieman kauempaa veskarin yli, mutta nostot painuivat hieman yli tai ohi maalin. Kissapelaajat haastoivat ahnaasti Peimarin puolustusta, ja 20 minuutin kohdalla hienon kuvion päätteeksi Toni Paukkeri kaadetaan boksissa, tuomarin ollessa kuitenkin hyvin sijoittunut ja levittäensä kätensä pelin jatkumisen merkiksi, Paukkerin ja Toijalan protestoinnista huolimatta. Seuraavasta tilanteesta vastasikin kotijoukkue, jälleen lähes seuraavasta hyökkäyksestä. Keskitys taka-alueelle josta pusku suuntautui onneksi yli maalin.

Ottelun kannalta hyvin käänteentekevä kohta olisi voinut olla ottelun 23. minuutti, kun Ilves-Kissat saivat kulmapotkun vasemmalta puolelta. Erikoistilannespesialisti Jesse Jaakkola lähetti hyvän pallon taka-alueelle, jossa Ville ”Viikinki” Puustinen voitti ainakin kolme Peimarin puolustajaa, ja pääsi puskemaan palloa kohti takakulmaa. Maalivahti Liman venytyksestä pallo kimpoili hänen sormenpäistä suoraan Ahoselle, jonka kautta se löysi tiensä Peimarin maaliin. Kissapelaajien jo ehdittyä juhlimaan, nosti kuitenkin linjatuomari pienen empimisen jälkeen lipun pystyyn paitsion merkiksi. Kissalasien läpi tilanne näytti selvästi siltä, että Ahosen alapuolella olisi vielä yksi Peimarin etutolpalla ollut pelaaja ollut. Mene ja tiedä, kukin arvioikoot tilanteen videolta itse. Tilanne tuomittiin paitsioksi ja peli jatkukoon tilanteessa 0-0. Maali on maali ja paitsio on paitsio.

Kissapainostus jatkui maalin jälkeen pari minuuttia hyvänä, ja kotiyleisökin alkoi jo turhautua omiensa suorittamiseen. Ottelun vanhettua noin puoli tuntia, sai Peimari sivuvapaapotkun. Kotijoukkue oli jo aiemmin väläytellyt vaarallisuuttaan erikoistilanteissa ja keskityksissä. Tällä kertaa sivuvaparista Kissapuolustuksen keskeltä pääsi puskemaan kotijoukkueen toppari Ibrahimi Flamur vaarallisesti, ja Sami Maja joutui jo hieman venyttämään torjuessaan pallon kulmaksi. Tällä kertaa vasemmalta annettu kulma tippui juuri Kissapuolustajan pään yli keskellä vitosen viivaa odottaneelle Nico Salmiosalolle, jolla oli helppo työ puskea pallo maaliin. Kuin varkain kotijoukkue teki tärkeän 1-0 osuman erikoistilanteesta, ja Kissojen hyvä ote herpaantui huomattavasti seuraavaksi kymmeneksi minuutiksi ja Peimari pääsi painamaan päälle ja ottamaan pallonhallinnan itsellen.

Kissat kuitenkin kestivät Peimarin painostusjakson ja ennen puoliaikaa joukkue saikin rakennettua vielä pari tilannetta. Rajaheitosta lähteneessä kuiviossa Toijala oli vapauttaa Konsta Raittisen maalintekoon, mutta Peimarin maalivahti Lima ehti palloon ensin. Kissat lähettivät kotijoukkueen pelonsekaisin tuntein puoliajan viettoon, kun Jesse Jaakkola pamautti ensimmäisen puoliajan päättyneeksi riman alle suuntautuneella laukauksella, jonka maalivahti Lima sai vaivoin torjuttua yläriman kautta maaliviivalle, josta pallo kuitenkin pomppasi maalista ulospäin. Pallo väljelmmille vesille,t uomarin vihellys ja puoliajan viettoon. Tuo yhä Sauvossa värisevä ylärima kuvasti hyvin ensimmäistä puoliaikaa – Kissat loivat hyviä paikkoja, mutta eivät saaneet viimeistä silausta toteutettua. Robert Milesin Childrenin ja Vicetonin Astronomian (Coffin Dance) johdattelemana vierasjoukkue pukukoppiin punomaan juonia ottelun kääntämiseksi ja katsomon puolelle hytisemään saapuneet 293 katsojaa kioskille.

2. Puoliaika – Kissojen odotettu tasoitus, Peimarilla paikat ratkaista

Toiselle puoliajalle Kissat tulivat hyvällä ilmeellä. Sitä ei kuitenkaan kestänyt kuin muutama minuutti, kun jotain ihmeellistä tapahtui puolessa kentässä, ja Peimari pääsi vaarallisesti juoksemaan Kissojen maalia kohti kahdella kahta vastaan. Onneksi pystysyöttö ajautui sen verran pois juoksulinjalta, että Peimarin hyökkääjä ajautui pieneen kulmaan ja laukaus selvästi ohi etukulmasta sivuverkkoon. Ei kuitenkaan aikaakaan, kun Toni Toijala otti pallon puolessa kentässä, haastoi koko puolustuksen ja ajoi boksiin pysähtyen vasta Peimarin puolustuksen takaa jaloille tulleeseen taklaukseen. Kissajoukkueen protestoinneista huolimatta kädet leviävät jälleen, eikä vaatimuksista huolimatta palloa aseteltu pisteelle. Kissat jatkoivat hyvää otettaan, kunnes kotijoukkueella avautui, jällein kuin varkain, ottelun paras paikka.

Peimarin pelikirjasta tuttu pitkä pallo omasta alakerrasta, mutta tällä kertaa toistamiseen puoliajalla jonkinlaista sekoilua Kissojen keskuspuolustus/keskikenttä -akselilta ja yhtäkkiä Peimarin hyökkääjä on 35 metristä asti läpiajossa kohti Kissojen maalia. Eihän siinä tilanteessa ehtinyt hyökkääjän numeroa katsoa, ja oli pakko vain luottaa siihen, että Sami Maja on käynyt 1v1 pelaamisen jatkokurssit maalivahtivalmentaja Esa Saarisen ammattitaitoisessa akatemiassa. Niinhän siinä kävi, että Maja sai ajettua hyökkääjän yrittämään hänen kiertämistään pieneen kulmaan, minkä seurauksena pallo karkasi päätyrajasta yli. Olipa kapteeni Jokinenkin ehtinyt jo viivalle, joten olikohan tuo sittenkään jälkikäteen ajateltuna niin vaarallinen tilanne..

Tästä alkoikin Kissojen toinen etsikkoaika, jossa pallonhallintaa ei pystytty konkretisoimaan tilanteiksi, vaan Peimari painoi päälle kuin yleinen syyttäjä. Ensin kulmapotkusta toppari Ezgon pääsi jälleen puskemaan. Hetkeä myöhemmin Peimarin hyökkääjä pyrki pystysyöttöön, joka karkasi Majalle asti. Tuomari näki kuitenkin Ville Puustisen vetäisseen hyökkääjän paidasta ja asetti pallon keskelle noin 20 metriin vapaapotkun merkiksi. Vierasjoukkueen ehkäpä paras pelaaja, Joao Vivas piiskasi kierteisen pallon Kissamuurin yli vaarallisesti kohti vasenta yläkulmaa. Hienosti ääntä läpi ottelun pitänyt kotijoukkueen kannattajaryhmä viritteli jo äänijänteitään Peimarin maalilaulun merkiksi, kun jostain täysin tyhjästä ilmestyi Sami Majan vasen käsi, joka torjui pallon yli kulmapotkuksi. Torjunta oli monen mielestä urheiluruutukamaa, mies toki itse totesi ottelun jälkeen nähneensä laukauksen koko matkalta ja torjunnan olleen suhteellisen helppo. Seuranneen kulman Kissat selvittivät helposti, ja ote alkoi jälleen kääntymään vierasjoukkueelle.

Tuon tilanteen jälkeen ei Peimaria Kissamaalilla enää nähtykään. Toijala hankki nokkelalla nopealla vapaapotkulla Vivasille keltaisen, ja Kissat alkoi vyöryttämään peliä Peimarin päähän. Kissat pitivät palloa puolessa kentässä, kierrättivät ja pyrkivät murtamaan Peimarin syvällä maannutta puolustusta. 68 minuutilla valmennusjohto teki ensimmäisen vaihdon ja Juha Jokisen tilalle kentälle asteli Mikael Paajanen, joka käynnistikin lähes ensimmäisellä kosketuksellaan Kissojen tasoitusmaalin.

Vierasjoukkue rakenteli rohkeasti taitavien keskikenttäpelaajiensa kautta peliä, ja Paajanen pääsi kääntämään pallon nopeasti omalta puoliskolta keskiympyrän kaaren yläosaan hakeutuneelle Mika Ahoselle, jonka peliasento ja ensimmäinen kosketus olivat silmiä hiveleviä. Vielä enemmän katsojan silmille ihailtavaa antoi Toijalan täysin oikea-aikainen pystyjuoksu, joka suorastaan huusi Ahosen pystysyöttöä. Toijala yksin läpi, ja pallo varmasti takakulmaan. Noin 15 henkinen Kissakatsomo repesi lähes liitoksistaan, kun Kissat tasoitti vihdoin ottelun.

Ottelun loppuajan Kissat vyöryttivätkin hyökkäyksiä vuorotellen oikealta ja vasemmalta laidalta, löytämättä kuitenkaan reikää Peimarin tiiviistä puolustuksesta. Peimarin loppuajan kulmista ja kaukaa lähteneistä vapaapotkuista ei sen kummempia hässäköitä enää saatu aikaan, ja neljän lisäaikaminuutin jälkeen ottelu päättyi Sauvossa lukemiin 1-1. Vauhdikas ja jännittävä kamppailu, karsintaottelu parhaimmasta päästä. ”Olimme niin paljon parempia, että ottelu olisi pitänyt pystyä kääntämään voitoksi. Toisaalta voimme kuitenkin olla tyytyväisiä siihen, että saimme yhden pisteen. Peimari oli oletetun hankala, fyysinen ja tiivis vastustaja, joka pelasi omaa pelityyliään vahvasti ja armotta”, totesi ottelun jälkeen päävalmentaja Ositashvili. ”Sarja jatkuu, ja hoidetaan homma kotiin sitten Tampereella”, lupasi myös toppari Puustinen.

Kissojen ottelut jatkuvat 31.10 klo 12.00 Kaupin uudella Kauppi 3 -kentällä, vastassa VJS

Viikolla saatin myös uutisia etelän suunnalta, kun kolmosen Etelän lohkot saatiin järjestykseen, ja Kissojen vastustajaksi saatiin nuori ja nälkäinen Vantaan jalkapalloseura, VJS. VJS ja Peimari pelaavat 24.10 tai 25.10 keskinäisen ottelunsa Vantaalla, joka määrittää sitä, millainen tulos Kissoille riittää jatkoon menemiseen. Kolmen joukkueen karsintalohkosta kaksi parasta nousee, mikäli sarja saadaan vietyä ilman sen suurempia ottelusiirtoja vallitsevan epidemiatilanteen johdosta maaliin.

Tervetuloa siis Kauppiin jännittämään, kuinka Ilves-Kissojen käy kauden ratkaisevassa ottelussa! Liput portilta 7e ja 5e alennusryhmät, ennakkoon 5e verkkokaupasta.

Maali (1-1)10 Toijala Toni70′
62′8 Moreira Vivas Joao PedroVaroitus
2. Puoliaika Alkoi46′
1. Puoliaika Loppui45′
Varoitus21 Raittinen Konsta41′
40′17 Francisco Makaya Mavengo EfraimVaroitus
31′26 Salmiosalo NicoMaali (1-0)